НОВИНИ

Радев от бизнесфорума в Абу Даби: България може да произвежда и изнася горивото на бъдещето

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:18, 01.09.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Чрез високи технологии и научен потенциал България може да произвежда и изнася горивото на бъдещето - зелен водород. Това каза президентът Румен Радев по време на бизнесфорума в Абу Даби.

България разглежда възможностите за енергийна диверсификация чрез внос на природен газ и петрол, но с това не се изчерпва потенциалът на партньорството между страната ни и ОАЕ, убеден е президентът Румен Радев.

"България трябва да си постави много по-високи, много по-амбициозни цели, ние трябва да излезем от тази парадигма, че сме страна, която пренася чужд газ към други страни. Ние можем с високи технологии, с нашия научен потенциал, с нашите природни дадености, с нашите промишлени дадености, ние можем да произвеждаме горивото на бъдещето - зелен водород и то в огромни количества и да го изнасяме. Това е голяма цел и тук има представители на българския бизнес и научни среди, които отдавна работят в тази област, които имат технологични решения на една много добра себестойност", каза президентът.

Радев от ОАЕ: Ще подпишем важни споразумения за партньорство в различни сфери

Президентът изтъкна, че служебното правителство полага добра основа за едно взаимноизгодно сътрудничество между България и ОАЕ.

"България не трябва да ограничава своята амбиция до търсени само на нови инвестиции. Напротив - ние сме тук в търсене на нови партньорства, защото именно в предизвикателствата - и глобални, и регионални, които срещат и двете страни можем да бъдем много по-успешни, ако обединим нашия потенциал и нашите усилия. А мога да кажа, че България предлага един огромен потенциал и като икономика, и като наука, и като образование, и най-вече талантът на нашите млади хора. България може да бъде не само добър икономически партньор. Но България може да бъде и сериозен фактор в изграждане на по-солидни връзки между страните от залива и ЕС", каза Радев.

"Навлизането на нов пазар осигурява нови възможности, които стимулират бизнеса. Осигурява се и достъп до нови таланти и технологии", каза Абдула Мохамед Ал Мазруеи - председател на търговската камара на Абу Даби.

Държавният глава отдаде почит пред Мемориала на загиналите при изпълнение на своя дълг.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Лазаров се класира за четвъртфиналите на турнир по тенис в Испания
Александър Лазаров се класира за четвъртфиналите на турнир по тенис в Испания
Оставиха в ареста обвиненият за убийството на общинската съветничка от Велинград
Оставиха в ареста обвиненият за убийството на общинската съветничка от Велинград