НОВИНИ

Радикализиран ислямист с македонски произход е планирал атентата на концерт на Тейлър Суифт

Задържани са 19-годишен австрийски гражданин от македонски произход и 17-годишен с турско-хърватски корени

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:11, 08.08.2024
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Предотвратен атентат в сърцето на Европа - концерти на Тейлър Суифт във Виена бяха отменени заради заговор на радикални ислямисти да извършат нападение.

Задържани са 19-годишен австрийски гражданин от македонски произход и 17-годишен с турско-хърватски корени. Двамата планирали самоубийствен атентат по време на един от трите концерта на американската певица.

Целта им е била атаката да бъде с мащабите на атентатите в Париж, Манчестър и Москва, каза австрийският канцлер Карл Нехамер. Тейлър Суифт трябваше да пее в австрийската столица от днес до събота.

Над 190 000 зрители са закупили билети за събитията, част от турнето на Тейлър Суифт - "Ерас тур". Хилядите фенове, които наричат себе си "Суифтита", са в шок.

"Ситуацията беше и остава сериозна. Една трагедия беше предотвратена", заяви Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия.

Австрийски и чуждестранни служби проследяват сигнал за радикализиран младеж. Става дума за 19-годишен австрийски гражданин с македонски произход от град Терниц. Радикализирал се е онлайн.

През юни се заклел във вярност на джихадистката групировка "Ислямска държава". Променил външния си вид, напуснал работа и започнал да подготвя нападението. В дома му са открити материали, свързани с "Ислямска държава" и "Ал Кайда".

"Фокусирал се е върху направата на експлозиви. Открихме химикали, взривни устройства и техническо оборудване", допълни Франц Руф, генерален директор на Службата за обществена сигурност.

Направил е пълни самопризнания.

"Планирал е да се самовзриви и да убие възможно най-много хора сред публиката пред стадиона днес или утре", каза още Омар Хайяви-Пирхнер, ръководител на Дирекцията за държавна сигурност и разузнаване.

Помагал му 17-годишен от турски и хърватски произход, който също е задържан. Вторият атентатор преди дни е нает от фирма, която трябвало да обслужва концерта.

Фенове от цяла Европа с месеци са планирали пътуването си до Виена за концертите, които бяха напълно разпродадени. Парите за билетите ще им бъдат възстановени до 10 дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един човек загина след срутване на елемент от фасада в Прага
Един човек загина след срутване на елемент от фасада в Прага
Извънредно положение в Курска област: Проукраински сили са проникнали на 10 км в руска територия
Извънредно положение в Курска област: Проукраински сили са проникнали на 10 км в руска територия