НОВИНИ

Развалят ли хората парите от лотарията? Дикторът-милионер на Хамбургер отговаря пред БНТ (ВИДЕО)

Какво бихте направили, ако спечелите джакпота от лотарията? Този въпрос е стоял пред популярния германски музикант Карл Лото Кинг преди 30 години.

Бюлент Мюмюнов
от Бюлент Мюмюнов
19:51, 08.07.2024
Чете се за: 06:35 мин.
Футбол
Диктор Хамбургер
Снимка:
Слушай новината

Какво бихте направили, ако спечелите джакпота от лотарията? Този въпрос е стоял пред популярния германски музикант Карл Лото Кинг преди 30 години. Един от най-разпознаваемите хора в град Хамбург има изключително интересна съдба. Бивш военен от германския флот пред 95-а той печели баснословните 42 милиона германски марки. 20 милиона евро сегашни пари. Това преобръща живота му. А каква е връзката с футбола? Просто е. 14 години той е диктор на стадиона на Хамбургер ШФ и дори пише и изпява химна на клуба, който все още кънти преди всеки мач.

„Вижте, историята с лотарията е дълга, но аз ще ви я кажа накратко. Много е хубаво да спечелиш от лотарията, препоръчвам го на всеки. Направете го... По нова време бяхме малка бойбанда в Хамбург, свирехме за удоволствие. Но след печалбата, станах доста разпознаваем. Запознах се с много богати хора. Например Маркус Волтер, най-големият телевизионен магнат в Германия. Музиката ни започна да се чува. Изстреляхме се нагоре в музикалните класации през 90-те. Започнахме да пълним арените, развитието ни беше скоростно“.

Популярността на Карл му позволява да участва в няколко телевизионни предавания и да стане водещ на радио шоу. Специфичният му хумор и комуникационният му талант му отварят още врати и той осъществя една голяма мечта.

„Фен съм на Хамбургер ШФ от дете. Отидох на първия си мач през 73-а. През 2000/2001-а бях написал песен за Хамбургер. Постепенно започна да се слуша много. В този период освен с бандата, бях активен и като радио водещ, от клуба поискаха тази песен за свой химн- „Хамбург, моята футболна перла“. После ме поканиха да стана и техен водещ в шоуто около мачовете. Правех го 14 години. След като Юрген Клоп напусна Ливърпул след 9 години, осъзнах колко дълъг период са 14 години. Това е адски много време. Бяхме в Шампионската лига, борихме се с най-добрите, но сега сме във втора Бундеслига. Не сме печелили нищо в този период, вероятно само няколко пластмасови чаши за бира“, сподели Кинг.

Карл и хората около него свирят на 30-метрова платформа над земята пред най-върлите фенове на Хамбургер. Но освен музиката той комуникира с привържениците. Подгрява за мачовете, казвайки стартовите състави, коментира някои спорни положения и създава настроение.

„Започвахме 1 час преди мача. Понякога имахме гости - бивши играчи или фенове, които са свързани с отбора. На полувреме отново се пускаше музика, пеехме. Понякога обяснявахме какво се случило на терена. Дори имахме екрани пред нас и виждахме спорните положения. Бяхме нещо като прототип на ВАР. Ако някои мач стигнеше до дузпи, престоят на платформата можеше да стигне до над 5 часа. Тъй като имаше доста хулигани в нашата агитка, работата ни беше да оформим цивилизован образ на клуба. Ние бяхме гласа на феновете. Много важен елемент, който презентира Хамбургер пред света“.

Но като всяка нещо и това приключение за Карл достига своя край.

„В един момент от клуба решиха да правят нещата по различен начин. Казаха „не ни трябвате“ - вие и вашите шоу програми. Така всичко свърши. Визията се промени. През 2000 година да си водещ на подобно шоу беше нещо непознато и странно. Никой не го правеше. Бяхме пионери. След като приключих с тази работа, отново започнах да гледам мачовете с лице към терена. Преди не беше така, винаги бях с гръб или гледах някои екран встрани от мен. Не съм свикнал да гледам мачове седнал", каза Кинг.

Сега Карл обикаля Германия и света със своята банда, изнасяйки десетки концерти всяка година.

„До момента сме издали 30 албума. В последните 30 години много неща се промениха за мен. Ако ме бяхте питали през 93-а или 94-а, че ще бъда музикант, който е имал и основна роля в клуб като Хамбургер, едва ли щях да ви повярвам“.

Много често сме виждали как парите от лотарията водят до развала у спечелилите. При Карл печалбата има положителен ефект.

„Вече не играя на лотария. Чувал съм много такива истории. Когато спечелиш обикновено се случват 3 неща - започваш да инвестираш напосоки, което обикновено е пагубно, изхвърляш жена си от вкъщи и започваш да пиеш. При мен беше малко по-различно“.

Въпреки успехите си в професионален план, Карл е извлякъл вероятно най-важния извод за себе си.

„Славата и парите са преходни. Мога да кажа, че най-голямата ми печалба досега е семейството. По-важно от това да имаш здраво семейство, няма. Нищо от това не може да се купи с пари. Останалото много бързо те напуска“.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Призиви за единение в ДПС и въпросителни около втория мандат (ОБЗОР)
Призиви за единение в ДПС и въпросителни около втория мандат (ОБЗОР)
Елизара Янева отпадна в първия кръг при девойките на Уимбълдън
Елизара Янева отпадна в първия кръг при девойките на Уимбълдън