НОВИНИ

Левицата печели изборите във Франция (ОБЗОР)

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
21:30, 08.07.2024
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Неочаквани резултати с неясни последици. Такава е равносметката във Франция след втория тур на предсрочните парламентарни избори. Френските избиратели нанесоха удар на крайната десница, но страната е изправена пред потенциална политическа безизходица заради твърде фрагментирания парламент.

Противно на всички очаквания, лявото обединение “Нов Народен фронт” спечели най-много депутатски места, близо половината от които са представители на крайнолявата “Непокорна Франция” на Жан-Люк Меланшон. В програмата му е заложена отмяна на пенсионната реформа и повишаване на минималната работна заплата. Въпреки, че нямат абсолютно мнозинство, левите заявиха, че са готови да управляват.

"Волята на народа трябва да бъде стриктно уважена. Не са приемливи никакви увъртания, уреждания и комбинации. Уроците от вота са безапелационни. Поражението на президента и неговата коалиция е ясно потвърдено. Президентът трябва да се преклони и да признае това поражение, без да се опитва да го заобиколи по какъвто и да е начин", каза Жан-Люк Меланшон- лидер на "Непокорна Франция".

Големият губещ е крайнодесният "Национален сбор". Въпреки че ще разполагат с исторически голям брой депутати, партията остана трета. Марин Льо Пен заяви, че победата ѝ е само отложена, а Франция ще загуби време. Лидерът Жордан Бардела, който се готвеше да стане премиер, е категоричен, че продължава да е единствената алтернатива за Франция.

"За съжаление Алиансът на безчестните и опасните политически игри на президента Макрон и премиера Атал с крайната левица лишиха французите от политика на възстановяване, като ни поставиха начело на европейските избори, а после и на първо място на първи тур с близо 34% от гласовете", обясни Жордан Бардела - лидер на "Национален сбор".

Президентската коалиция, която загуби позиции през последния месец, устоя и остава втора политическа сила. Премиерът Габриел Атал уточни, че общият фронт между леви и центристи между първи и втори тур, не означава и общо управление. И подаде оставка.

"Тази вечер политическата група, която аз представлявам - въпреки, че резултатът й е три пъти по-голям от прогнозите през последните седмици, не успя да събере мнозинство. И за това, верен на републиканските традиции и на принципите си, ще подам оставка", заяви Габриел Атал, министър-председател на Франция.

Но президентът Макрон го помоли да остане в името на стабилността на държавата. Левите може да се окажат неподготвени да управляват и бързо да се разцепят.

"Това е победа на съюзници за една изборна вечер. Интересно е как ще се разберат крайнолевият Жан-Люк Меланшон и умереният социалист - бившият президент Франсоа Оланд. Някои по-радикални представители на “Непокорна Франция” предупредиха, че няма да влязат в голяма коалиция и да управляват с Меланшон, ако нямат мнозинство, за да изпълнят своята програма", подчерта Никола Стокер, журналист и политически анализатор.

Възможни са няколко сценария за коалиции.

"Сред вариантите след втория тур е техническо правителство от висши експерти, подкрепени от политическите партии. С цел да се гарантира безпроблемното провеждането на Олимпийските игри, да има бюджет наесен", уточни Бенжамен Морел, анализатор и преподавател по политически науки.

Новото Национално събрание се събира след седмица - с толкова време разполагат партиите да намерят изход от задаващия се политически блокаж.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Звездната селекция на САЩ се изправя срещу Канада в контролна среща
Звездната селекция на САЩ се изправя срещу Канада в контролна среща
Баскетболните националки U20 отстъпиха пред Исландия на еврошампионата в дивизия "Б" в София
Баскетболните националки U20 отстъпиха пред Исландия на еврошампионата в дивизия "Б" в София