НОВИНИ

Развенчаването на Курц: В какво обвиняват австрийския канцлер?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:11, 11.10.2021
Чете се за: 04:20 мин.
Европа
развенчаването курц обвиняват австрийския канцлер
Слушай новината

Австрийският канцлер и лидер на Австрийската народна партия Себастиан Курц се оттегли от канцлерския пост след обвинения от прокуратурата в злоупотреби, корупция и даване на подкупи.

Министърът на външните работи и съпартиец на Курц Александер Шаленберг пое неговите функции. Курц се оттегли в неделя, след като коалиционният партньор в правителството - партията на Зелените поискаха това от него.

В ИМЕТО НА КАНЦЛЕРА

Миналата седмица прокуратурата започва разследване срещу Курц и девет негови сътрудници. Какви точно са обвиненията срещу тях?

Курц и сътрудниците му са заподозрени, че в периода между 2016 г. до 2018 г. със средства от Министерство на финансите са финансирали проучвания на общественото мнение, които са били манипулирани и са обслужвали политически и партийни интереси. Според прокуратурата правителството е купувало реклама в австрийски таблоид в замяна на публикуването на материали в интерес на партията на Курц. Според австрийската преса става дума за таблоида "Остерайх".

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц подаде оставка

Прокуратурата извърши и претърсвания в централата на Австрийската народна партия и във финансовото министерство. В заповедта за претърсване, дълга над сто страници, се казва, че Курц е "централната фигура" по обвиненията в злоупотреби, корупция и даване на подкупи и всички деяния са "извършени основно в името на неговия личен интерес".

ВЪЗХОДЪТ НА ДЕТОТО-ЧУДО

Самият Курц обяви, че не е виновен за нищо, той е убеден, че обвиненията срещу него ще се окажат неверни. Според него доказателствата за вината му, които прокуратурата използва, са извадени от контекста. Представители на партията му смятат, че разследването срещу Курц и негови сподвижници е инициирано от "леви сили" в прокуратурата.

Преди време обаче в австрийското публично пространство изтекоха многобройни съобщения между Курц и негови доверени лица, които доказват участието му в подобни действия.

През разследвания от прокуратурата период детето-чудо на австрийската политика, както наричат Курц, поема лидерския пост в Австрийската народна партия и през 2017 г. я довежда на власт в коалиция с крайнодясната Партия на свободата.

Пред 2019 г. обаче коалиционното правителството на Курц падна след вот на недоверие в парламента заради така наречения скандал "Ибиса". Тогава медии публикуваха видео от среща на остров Ибиса между тогавашния вицеканцлер на Австрия и лидер на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе и мнима племенница на руски газов олигарх. На срещата Щрахе намеква за възможността руската компания да получи договори за строителство в замяна на голяма вноска за партията си. Със средствата Щрахе искал да купи контролния пакет акции в популярния виенски таблоид "Кронен цайтунг".

Ще остане ли Курц канцлер в сянка?

През есента на 2019 г. партията на Курц отново спечели изборите в Австрия и той се върна на канцлерския пост, този път в коалиция със Зелена партия, към която принадлежи и президентът Александър Ван дер Белен.

ДУМИТЕ НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ

Ван дер Белен, който вчера прие оставката на Курц, се извини на австрийците от името на всички политици. Той призова политиците в страната да се опитат да върнат доверието на избиратели. Само думи не са достатъчни, трябва сериозна работа, каза президентът.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат предсрочно топлата вода в София
Пускат предсрочно топлата вода в София
Пред съда: Проговориха двете момчета, оцелели в тежката катастрофа край Кадиево
Пред съда: Проговориха двете момчета, оцелели в тежката катастрофа край Кадиево