НОВИНИ

Развод за милиарди. Как Бил и Мелинда Гейтс ще поделят богатството си?

Михаил Петров
от Михаил Петров
14:40, 07.05.2021
Чете се за: 06:50 мин.
По света
развод милиарди бил мелинда гейтс поделят богатството
Слушай новината

Милиардерът Бил Гейтс и съпругата му Мелинда Гейтс обявиха, че са решили да се разведат след 27-годишен брак. Двамата обявиха новината по-рано тази седмица с идентични публикации в Туитър.

„След много размисъл и работа по отношенията ни, взехме решението да прекратим брака си. Вече не вярваме, че можем да израстваме заедно като двойка в следващия етап от животите ни“, написаха Бил и Мелинда в социалната мрежа.

Разводът предизвика общественото и съдебното внимание, защото в него са намесени средства за милиарди долари.

Бил Гейтс е съосновател и бивш изпълнителен директор на „Майкрософт“ – най-голямата софтуерна компания в света. Той заема четвърто място в списъка на списание „Форбс“ за най-богатите хора на планетата със състояние от близо 130 млрд. долара.

Сега това състояние най-вероятно ще трябва да бъде поделено между него и съпругата му Мелинда.

Бил Гейтс и съпругата му се развеждат след 27 години брак

Какво трябва да поделят Бил Гейтс и Мелинда?

В молбата си за развод двойката е отправила иск към съда да прекрати брака им и да подели общите им средства и имущество, според изготвено от тях споразумение. Това включва цялата им собственост, бизнес интереси и активи. Условията на това споразумение обаче не бяха оповестени публично.

Малко след обявяването на новината за развод прехвърлянето на дялове започна. Мелинда Гейтс получи контрол над акции в няколко компании, сред които „Кока-Кола“ и мексиканска телевизия. Акциите са на на стойност от 2,4 млрд. долара.

Семейство Гейтс са съоснователи на една от най-големите частни благотворителни фондации в света със състояние от 43,3 млрд. долара. Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ е една от най-влиятелните организации в световното здравеопазване.

За последните две десетилетия фондацията е финансирала програми за над 50 милиарда долара за борба с болести и бедността. Миналата година фондацията е отпуснала 1,75 млрд. долара за борбата с COVID-19. Организацията се фокусира и върху проблеми в образованието и изменението на климата.

Въпреки раздялата Бил и Мелинда Гейтс ще продължат да заемат настоящите си длъжности във фондацията. Това става ясно от становище на самата организация.

Романтичната история на едно от най-богатите семейства в света

Бил Гейтс среща Мелинда през 1987 г., когато тя започва да работи в „Майкрософт“ като продуктов мениджър. Запознават се на бизнес среща в Ню Йорк.

Първоначално майката на Мелинда не одобрява идеята дъщеря ѝ да е в толкова близки отношения с шефа на компанията, за която работи. Но любовта между Мелинда и Бил надделява и те започват връзка.

В своите мемоари вече бившата госпожа Гейтс пише, че е спечелила сърцето на Бил и заради общата им страст към пъзелите и математическите игри. През 1994 г. двамата сключват брак на Хаваите. За сватбата си те наемат всички хотелски стаи на острова, за да гарантират сигурността и поверителността на събитието.

По-малко от две години след сватбата се ражда и първото им дете – дъщеря им Дженифър. Тогава Мелинда решава да напусне работата си, за да се грижи за семейството. По-късно на бял свят се появяват и другите им две деца – Рори и Фийби.

В мемоарите си „Няма връщане назад“ Мелинда разказва за живота си като съпруга и майка на три деца. Тя споделя за предизвикателствата да отглежда децата си, докато съпругът ѝ работи по 16 часа на ден.

През 2020 г. Бил Гейтс се оттегля от изпълнителния си пост в „Майкрософт“, за да се фокусира върху семейството си и благотворителни каузи.

Колко ще струва разводът?

Преди сватбата си през 1994 г. двойката не подписва брачно споразумение – договорът, който предварително изяснява как да бъде разделено имуществото между двама партньори в случай на развод.

Семейство Гейтс разполага с имоти на обща стойност над 166 млн. долара. Имуществото на двойката включва имоти за милиони долари във Вашингтон, Флорида и Уайоминг. Основният им дом се намира край езерото Медина във Вашингтон и струва повече от 127 млн. долара. Твърди се, че сборната площ на семейните им имоти е колкото територията на Хонконг.

В семейните активи влиза и колекцията от спортни автомобили на Бил Гейтс за над 650 000 долара. Това сочат данни на „Wealth-X” – медийна компания, специализирана в събирането и анализирането на финансови данни.

Предприемачът разполага и с няколко ценни картини на Леонардо да Винчи, Андрю Уайет и Уинслоу Омир на стойност около 130 млн. долара.

Най-големият актив на Бил Гейтс е холдинговата компания „Каскейд Инвестъмнт“, която се занимава с продажба на имоти и енергетика. Делът му във фирмата се оценява на около 29,9 млрд. долара и представлява 22% от богатството му. Стойността на приходите от предишни заплати, бонуси и дивиденти е около 19 млрд. долара.

Това е вторият подобен развод, в който са заложени толкова големи цифри. През 2019 г. изпълнителният директор на „Амазон“ Джеф Безос се раздели с половинката си Макензи Скот. Предаването на средства по време на развода превърна Скот в една от най-богатите жени в света. А сега Мелинда Гейтс може да се окаже в подобна позиция.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евролидерите обсъждат на среща борбата с бедността и пандемията
Евролидерите обсъждат на среща борбата с бедността и пандемията
Оранжев код за бурен вятър в събота
Оранжев код за бурен вятър в събота