НОВИНИ

"Референдум": Повече от половината българи не вярват, че ще се състави правителство в рамките на 48-ото НС

bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 25.10.2022 (обновена)
Чете се за: 06:02 мин.
У нас
Слушай новината

Тази вечер в "Референдум" - за работата на Народното събрание, шансовете за правителство и политическите партньорства.

В студиото дебатираха Тома Биков от ГЕРБ, Венеция Ангова от "Продължаваме Промяната", Петър Петров от "Възраждане", Кристиан Вигенин от БСП, Надежда Йорданова от "Демократична България" и Виолета Комитова от "Български възход".

Възможно ли е да се състави правителство от това Народно събрание е въпросът, който задават и от "Алфа рисърч" в социологическото си проучване, направено специално за предаването:

Тома Биков възприема намерението на президента да забави връчването на мандатите като добронамереност да се удължи животът на Народното събрание.

"Очевидно в рамките на една седмица няма да се постигне някакъв резултат. Друг е въпросът, че има определени закони, които са важни и трябва да се приемат и това е едновременно да се удължи животът на 48-ото НС Но според мен най-важната функция на един парламент е да избере правителство и ако това не го направим, означава, че сме се провалили всички."

"Възраждане" са песимисти, че ще бъде съставено правителство, защото интересите на партиите са твърде различни. Петър Петров дори прогнозира датата на следващите избори:

"Дори така разчитаме знаците от президента, който очевидно не желае да има избори януари и предизборна кампания декември месец. По мое предположение вървим към нови избори, които ще бъдат на 5 март, неделя, съответно на 5 януари ще бъде разпуснато НС, с оглед на дадените заявки ще има ли или не внесен проектобюджет от служебния кабинет и с оглед на това да се постигне една по-висока избирателна активност", каза той.

Според Венеция Ангова от ПП е символично, че законопроектът за хартиената бюлетина е един от първите текстове, входирани в парламента.

"Дали ще продължи да съществува Народното събрание и дали ще се състави кабинет зависи от това дали изборът на председател, въпросът ми е към г-н Биков, е пакетна сделка "председател плюс правителство" или по-скоро е "малък шлем" - председател плюс хартиена бюлетина", коментира тя.

Тома Биков отговори, че председателят не е оформил мнозинство.

Дължим на българското общество редовно управление, защото то е по-добрият вариант, когато има съпътстващи кризи, каза Надежда Йорданова от ДБ.

"Не трябва да допускаме да имаме продължаващо управление на служебни правителства, които са изцяло под властта на Румен Радев, който в своите поведения е непоследователен, особено в геополитиката", заяви тя.

Тя отново каза, че "Демократична България" няма да подкрепят мандат на ГЕРБ и коментира, че очакват "Продължаваме промяната" да положат усилия за втория мандат.

Според Кристиан Вигенин от БСП сформирането на кабинет ще е трудно, но ако се обедини около най-важните закони в следващите месеци, парламентът ще работи с плаващи мнозинства.

"Ако все пак се формира някакъв тип правителство, което аз допускам, че няма да стане нито с първия, нито с втория мандат, можем да стигнем до вариант, в който хипотетично да се обединят политическите групи около някакъв тип програмно правителство с ясен хоризонт на действие, с ясна програма и намерения, но ми се струва, че дори това ще бъде трудно."

Ако "Възраждане" получат третия мандат, ще преговарят с всички партии, ще го върнат изпълнен и ще го подложат на гласуване, заяви Петър Петров. На въпрос има ли партии, които да подкрепят приоритетите им, той отговори:

"Това ще разберем едва когато другите парламентарни групи узреят при евентуален трети мандат, че наистина трябва да се обединят около тези приоритети, които ние поставяме на първо място".

От "Български възход" се надяват правителство да се състави още с първия мандат.

"Всяко следващо правителство ще бъде сложно, съставено от много компоненти и с кратък живот. Вече сме навлезли в турбулентен период. Виждам едно страхотно противоречие в партиите в нашия парламент - всички са демократични, всичките са част от една демократична общност и парламентарна република, но в същото време много държат да управляват сами. Извинете, това е характерно за тоталитарните режими", каза Виолета Комитова.

По думите на Кристиан Вигенин има партии на статуквото и партии на промяната, но статуквото не иска да си отиде, а промяната няма сила да дойде.

"Или да тръгнем към създаване на безпринципно правителство, само и само за да има правителство или да си държим на принципите и да се окаже, че нито едно от тези две противоборстващи си сили може да надделее, както стана и при избора на председател", коментира той.

Цялото предаване можете да гледате ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предстои захлаждане в близките дни
Предстои захлаждане в близките дни
Служител на МВР блъсна дете на пешеходна пътека и избяга
Служител на МВР блъсна дете на пешеходна пътека и избяга