НОВИНИ

Рекордният бюджет на София е факт след 4 часа дебати

Общинските съветници приеха и увеличението на заплатите си

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
17:54, 28.03.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Столичният общински съвет прие рекорден бюджет за 2024 година. План-сметката беше бе одобрена с 45 гласа. Против гласуваха 15 общински съветници от групите на БСП, "Възраждане", ИТН и ВМРО. Заложените средства за тази година са над 2,6 милиарда лева.

Общинските съветници приеха и увеличението от три пъти на заплатите им. В момента възнаграждението на кмета на София Васил Терзиев е 2900 лева. От първи април заплатата му ще достигне 9100, колкото е министерската. От заплатата на Терзиев се формират и тези на другите постове. Така възнагражденията на общинските съветници ще станат 5733 лева.

До приемането на бюджета се стигна след почти 4-часов дебат между общинските съветници. В бюджета за 2024 г. има повече отделени пари за образование, нови детски градини, транспорт и култура.

"Това, което обещахме и в зала, е да работим амбициозно през цялата година по приходната част, за да намерим още възможности за финансиране на част от проектите. Едно голямо благодаря, че гласуваха за София", каза Васил Терзиев, кмет на София.

Групата на ГЕРБ-СДС подкрепи финансовата рамка въпреки критиките си.

"Благодарим за това, че част от нашите предложения бяха приети. Разбира се, много неща бяха пропуснати в този бюджет и това ще наложи една актуализация малко по-късно през годината", каза Димитър Вучев от ГЕРБ-СДС.

"Над 95% от инфраструктурата, от булевардите, от детските градини са същите тези, за които ние гласувахме и търсихме подкрепа през септември месец", коментира Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Одобрение имаше и от "Синя София".

"Особено сме доволни, че се завишават рязко средствата за култура и се приеха нашите предложения за рязкото увеличаване за средствата за спорт", посочи Вили Лилков от "Синя София".

От БСП и ИТН не подкрепиха план-сметката. Смятат я за неамбициозна и без ясна визия.

"Аз ви казах още преди месец, че по бюджета ще се види кой с кой е. На национално ниво се разглобиха, а на местно ниво се сглобиха. Бледорозовата сватба вече е факт", каза Иван Таков от БСП.

"Това наистина, както се нарича, е един сборен бюджет, защото е само една проста аритметика или сбор от приходи и разходи без никаква ясна политика за развитието ни", каза Пламен Данаилов от ИТН.

Бюджетът за 2024 беше подкрепен с най-много гласове от последните пет години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калин Златков на 10 стотни от подиума за Балканската купа
Калин Златков на 10 стотни от подиума за Балканската купа
Новият спор в парламента - кой да е и кой да не е служебен премиер (ОБЗОР)
Новият спор в парламента - кой да е и кой да не е служебен премиер (ОБЗОР)