НОВИНИ

Ремонтът на язовир "Ясна поляна" в Бургаска област ще се забави допълнително

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 04.12.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Ремонтът на пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна", който захранва с вода повечето общини по Южното Черноморие, няма да бъде завършен и за следващия сезон. Това лято няколко пъти имаше прекъсване на водоподаването заради проблема, а местните хора и бизнеса са притеснени, че ситуацията ще се повтори и догодина.

Жителите на Приморско, които се водоснабдяват от компрометираната пречиствателна станция, сякаш вече са свикнали с проблема.

"Аз си имам кана вкъщи, слагам си каната, пускам си. Това, че се прави толкова време не добре, но какво става бързо тук в нашата държава", каза Петър, жител на Приморско.

През зимата проблем с водата в Приморско няма, но през лятото, когато населението се увеличи няколко пъти пречиствателната станция не може да издържи на натоварването“.

"Може да имаме прекрасни плажове, може да сме подготвили градовете и селата по най-добрия начин, но без чиста питейна вода сме обречени на тотален провал. Като потребители – защо сме длъжни да плащаме 100% цената на един продукт, който не отговаря на стандартите", Здравко Василев, хотелиер.

От Общината в Приморско казват, че забавянето на проекта за ремонт се дължи на областния управител. Той пък от своя страна казва, че виновни са предшествениците му, които късно са обявили обществена поръчка.

"Беше пределно ясно, че тази реконструкция, не само, че няма да приключи до 2023 г., няма да приключи и до началото на следващия летен сезон. Има пропуснати, още при самото задание за проектиране, определени етапи и не може да се каже, че водата ще бъде такава, каквото отговаря на стандартите", посочи Пламен Янев, областен управител на Бургас.

От ВиК обещават това лято да няма прекъсване на водата, въпреки ремонта.

"Има изграден на този етап един байпас при кризисни ситуации, който в момента не работи. При нужда имаме готовност да изградим и втори такъв", каза инж. Лозко Лозев, изп. директор на "Български ВиК холдинг".

Общо 20 млн. лева ще струва реконструкцията. Засега сроковете са до края на следващата година.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жестоки убийства в Северна Македония - основният заподозрян се укрива в България, смята Скопие
Жестоки убийства в Северна Македония - основният заподозрян се укрива в България, смята Скопие
Стюард във Формула 1: Наказанието на Карлос Сайнц е нечестно спрямо него
Стюард във Формула 1: Наказанието на Карлос Сайнц е нечестно спрямо него