НОВИНИ

Откъде минава каналът за транзит на стоки от България към Русия?

Александър Марков
от Александър Марков
20:04, 04.12.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Засечен е канал за транзит на стоки с двойна употреба през България към Русия, съобщи финансовият министър Асен Василев.

Той и премиерът Денков разговаряха с еврокомисаря по финасова стабилност Марейд Макгинес, в чийто портфейл е контролът върху прилагането на санкциите срещу Руската федерация заради войната в Украйна. По думите на премиера Денков, става въпрос за продукти, които имат електронни компоненти.

Каналът за внос-износ на продукти с двойна употреба през България към Русия минава през българо-турската граница, обясни финансовият министър Асен Василев.

"И оттам към Армения, Азербайджан и други държави, като крайна дестинация. Оттам нататък е ясно, че има прекупуване и пренос към Русия. И точно по този въпрос сме започнали много активна работа с ЕК да идентифицираме компаниите, да идентифицираме каналите и те да бъдат пресечени", каза Асен Василев, министър на финансите".

Стоките с двойна употреба, които минават през България към Русия, са с електронни компоненти, обясни премиерът Николай Денков. Проблемът е не само български, а общоевропейски.

"Има над 20 000 компании и контрагенти, които всъщност участват в избягване на санкциите и доставки на материали към Русия или от Русия. И обсъдихме за това, как нашите два отбора много по-ативно да работят по въпроса за това, това да бъде пресечено, тъй като проблемът навсякъде в Европа, не само в България, е, че обикновено тези компании работят с изрядни митнически документи", Асен Василев, министър на финансите

100% проверка на камионите, промени в закона, проследяване на моделите на транзит на такива стоки са някои от мерките, които България ще приложи съвместно с ЕК. Стоките с двойна употреба са сред акцентите и в 12-тия пакет санкции на ЕС срещу Русия, който се обсъжда.

"Трябва да бъдем изключително стриктни. Да внимаваме за потоците на търговия. Знаем, също така, от обратна връзка, че има определени компоненти и стоки, които продължават, и отиват на бойното поле. И идват от държави, които заобикалят санкциите", посочи Марейд Макгинес, еврокомисар по финансовата стабилност.

По отношение твърденията, изнесени в доклад на няколко организации, че "Лукойл Нефтохим" също заобикаля санкциите премиерът коментира.

"Когато излезе въпросният доклад и след това и статиите, които го обсъждаха, всъщност в него няма доказателства, има предположения, има внушения и всички наши проверки абсолютно категорично, показват, че Лукойл Нефтохим не е нарушил нито един регламент европейски, нито един български закон, нито една митническа разпоредба", каза Николай Денков.

Денков увери, че ако излязат данни за злоупотреба, ще бъдат обявени пред обществеността.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стюард във Формула 1: Наказанието на Карлос Сайнц е нечестно спрямо него
Стюард във Формула 1: Наказанието на Карлос Сайнц е нечестно спрямо него
Родри: Манчестър Сити е като ООН
Родри: Манчестър Сити е като ООН