НОВИНИ

Ресторантьори настояват ДДС от 9% да остане като постоянна мярка

bnt avatar logo
от БНТ
06:43, 22.11.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Ресторантьори настояват ДДС от 9% да остане като постоянна мярка, както е в повечето европейски страни. Засега мярката е в сила до края на годината и от сектора са на мнение, че тя трябва да се запази. Експертите отчитат, че заради пандемичната криза и все още неовладяната силна инфлация е налице съществен процент от фалити в сферата на туристическия бизнес и до 40 - 50 на сто загуба от оборота на заведенията.

След 45 години работа в сектора тази есен Тони Симидчиева затвори ресторанта и пицарията си в Пловдив. Причината е липсата на квалифициран персонал и икономическата несигурност на прага на зимата.

"Увеличиха се тройно цените на електроенергията, просто няма цени в ресторантите, които да бъдат толкова високи, че да могат да оправдаят съществуването на едно заведение, няма как да бъдат плащани тези сметки", заяви Тони Симидчиева, собственик на ресторант.

Затова в бранша са на мнение, че поне ДДС в заведенията за хранене трябва да се запази на 9 процента, тъй като тази мярка спаси редица обекти след пандемията. В противен случай очакванията са тази зима да оцелеят основно обекти, които се намират на централно място или на популярни дестинации - като квартал "Капана" в Пловдив.

"Колеги, които не разполагат с обекти, които са в централна градска част и човекопотокът е по-малък за тях, това ДДС от 9% е ключово важно и те запазват възможността да оцелеят и да очакват по-хубави времена, през които да постигнат печалба, защото по-голяма част в момента просто оцеляват", коментира Елин Николов, собственик на заведение.

Христиана и Симона, които са на гости в Пловдив, коментират, че в родните им градове тенденцията в сектора е същата - по-високи цени, по-малко клиенти и по-ниска покупателна способност на хората.

"Бих казала дори, че в Стара Загора е по-евтино от Шумен, според мен защото Шумен е по-малък град съответно може би по-малко хора ходят и трябва все по някакъв начин да има печалба заведението", споделя Христиана, студентка от Шумен.

"Има едно заведение точно на Главната на Сливен, имаше повече хора преди пандемията, сега особено в събота вечер може да видиш максимум 5 човека, което е тъжно", допълва Симона, студентка от Сливен.

Браншови организации вече изпратиха писма до ресорните парламентарни комисии с искане по-ниската данъчна ставка да се запази. Те посочват, че при 9% ДДС чувствително са се повишили осигуровките, данък печалба и заплатите в сектора, което води и до по-високи постъпления.

Репортер: Нели Ангелова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тристранният съвет се събира на извънредно заседание
Тристранният съвет се събира на извънредно заседание
Коледният дух завладя италианския град Тренто
Коледният дух завладя италианския град Тренто