НОВИНИ

Атанас Атанасов: Не виждам никакво усилие от страна на ГЕРБ да създадат правителство

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 21.11.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Прави впечатление, не само в парламента, но и извън парламента, първата политическа сила ГЕРБ не предприемат никакви действия да си осигурят мнозинство. Аз не виждам никакво усилие от страна на ГЕРБ да създадат правителство през първия мандат. Единият вариант е да върнат мандата неизпълнен, другият е да предложат правителство и то да бъде избрано, но не от тези политически сили, от които му се иска на Бойко Борисов. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов в "Още от деня".

Депутатът от ДБ коментира, че в Народното събрание вече се очертава коалиция, а именно между партиите, които подкрепиха кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на НС, а по-късно се обединиха около връщането на хартиената бюлетина. Според него в рамките на тази коалиция влизат ГЕРБ, БСП и ДПС.

"Явно Борисов, желаейки да бъде част от реформаторските сили, иска коалиция с "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" - нещо, което няма как да се случи, защото ние заявихме, че няма да подкрепим първия мандат", отбеляза Атанас Атанасов.

По думите му от "Демократична България" не участват в неофициални разговори за съставяне на кабинет в момента. Според него е очевидно, че първият мандат няма да се състои.

Атанасов заяви, че опитът за нанасяне на промени по Изборния кодекс преди избори цели да даде преимущество на определени партии на изборите за местна власт и го определи като "контрапродуктивен".

ГЕРБ са съгласни за временна комисия за промените в Изборния кодекс

"Опитът да се върне хартиеното гласуване ще ни върне в онова време, в което имаше стотици хиляди невалидни бюлетини", каза още той.

Атанасов потвърди, че между политическите групи на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" е имало разговор, в който е обсъждано съвместно явяване на партиите в София.

Президентът ще връчи третия мандат след Нова година, за да няма избори януари и февруари

"Ние отидохме на тези разговори със съвсем друга цел, а пък проведохме един съвсем друг разговор. По темата за съставяне на правителство и за мандати отделихме съвсем малко време. Във втората част единственото нещо, което бяхме попитани, и то от вицепрезидента, беше дали сме готови да получим третия мандат, ако стигне до трети мандат", обясни по отношение на консултациите при президента Румен Радев от днес съпредседателят на ДБ.

Атанасов твърди, че от "Демократична България" са готови да получат третия мандат и са готови с план, по който той да бъде реализиран. Но това според него не отменя необходимостта да се положат усилия при първия и втория мандат.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец пуска в продажба във вторник билетите за двата двубоя с Левски
Лудогорец пуска в продажба във вторник билетите за двата двубоя с Левски
Нинова: Президентът не желае да съдейства да има правителство
Нинова: Президентът не желае да съдейства да има правителство