НОВИНИ

Рилският манастир отбелязва храмовия си празник на Рождество Богородично

рилският манастир отбелязва храмовия празник рождество богородично
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:21, 08.09.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

На днешния ден Рилската света обител отбеляза своя храмов празник – Рождество на Пресвета Богородица. Стотици миряни дойдоха днес в Рилския манастир, а потокът от туристи и богомолци продължи през целия ден.

По традиция, в навечерието на празника в манастира е била отслужена вечерна, а днес - света литургия, която оглави игуменът Адрианополски епископ Евлогий. В службата участваха и братя от манастирското братство.

В своята проповед епископ Евлогий припомни основанието на празника и подчерта великата роля на Пресвета Богородица. Възпитавана от своите родители в истинска вяра, в дух на смирение, кротост и богопочитание, на тригодишна възраст тя била посветена на Бога и израснала в Йерусалимския храм, където била подготвяна за раждането от нея на Божия син.

"И днес нито едно добро намерение и начинание, ако не е положено върху здрави духовно нравствени основи и чиста мисъл, да бъде благословено от Бога, нито едно начинание не би успяло", каза епископ Евлогий.

Той посочи, че последните години показват, че каквото и да се прави, ако не е с Божието вдъхновение, то се руши, разпада и от него не остава нищо. Затова светата църква отправя горещи молитви към Бога да може всички от обществото ни, всички институции, организации, които желаят доброто на България да помислят и да потърсят Божието благословение със смирение и чисти сърца, и тогава това дело ще има успех и добър край, каза игуменът на манастира.

"Нека за всичко добро и благочестиво, за което се надяваме, да търсим молитвената подкрепа на Божията майка - света Дева Мария, покровителка на този свети храм, където днес честваме нейното Рождество", каза още епископ Евлогий.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марк Маркес спечели състезанието за Голямата награда на Сан Марино на пистата "Марко Симончели"
Марк Маркес спечели състезанието за Голямата награда на Сан Марино на пистата "Марко Симончели"