НОВИНИ

Родното джудо може да прекъсне подготовката на своите състезатели поради липса на средства

родното джудо прекъсне подготовката своите състезатели поради липса средства
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:26, 19.07.2023
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Българските национали по джудо ще спрат подготовка в началото на месец август, ако федерацията не получи допълнително финансиране от държавата. Това обяви на пресконференция президентът на централата доцент Румен Стоилов.

"Ние сме единственият рейтингов спорт в България. И сме една от малкото федерации, които имаме отбори в почти всички възрастови групи. В момента сме с четири квоти за Олимпийските игри в Париж 2024, но ако не отидем на 2-3 състезания, излизаме от зоната на квотите. В момента сме изхарчили 95 процента от парите за годината, а е минала само половината. Искахме около 2 милиона лева бюджет, а получихме 1 милион. Наскоро направих сметка, че само за четирима национали подготовката е около 320 хиляди лева, а ние имаме цял отбор", заяви доц. Стоилов.

"От 3 до 6 август трима български състезатели ще участват на турнира "Мастърс" в Будапеща, където с покани ще сеи включат Ивелина Илиева (57 кг), Марк Христов (73 кг) и Ивайло Иванов (90 кг). Ако нямаме договор, след това ще съберем националният отбор и ще тренираме на "Дианабад" за здраве", добави президентът на федерацията.

"Лични средства 35 хиляди лева съм осигурил за кадетите и младежите за последния месец, защото Министерството на младежта и спорта финансира кадети и младежи само за световни и европейски първенства", разкри още доцент Стоилов.

Той връчи парична премия на 17-годишния Емил Вълчев, който спечели сребърен медал на първенството на Стария континент за кадети в Португалия и бронз на Европейската купа в Загреб.

"Независимо от крехката възраст той показва сериозни резултати. Мога само да се радвам, че имаме такива момчета. Изключително съм щастлив и му пожелавам да е здрав, защото нашият спорт е много тежък", заяви президентът на федерацията.

Личен треньор на Вълчев е бронзовият медалист от Атина 2004 Георги Георгиев.

"Това е един много голям успех не само за федерацията, но и за клуба, и за Емил. Още като взе медал в Загреб бяхме наясно, че може да имаме успехи на европейското първенство. Той тренира много. От 2015 година нямахме медал при кадетите. Той трябваше да стане европейски шампион, но не му достигна опит и загуби в последните секунди на продължението на финала. Сега ни предстоят олимпийски младежки фестивал в Марибор и световно първенство в Загреб", каза Георгиев.

"Благодаря на федерацията, на треньорите, на семейството и на съотборниците ми, с които тренирам. Продължаваме подготовката. Мисля, че съм в добра форма и ще покажа най-доброто от себе си. Досега не си вярвах, но след тези медали вече е различно", заяви Емил Вълчев.

На Младежкия олимпийски фестивал в Марибор ще участват шестима състезатели - София Рангелова (48 кг), Емилия Апостолова (63 кг), Надие Джафар (+63 кг), Георги Дамянов (60 кг), Емил Вълчев (81 кг), Димитър Куртаков (+81 кг), а за шампионата на планетата в тази възраст ще се присъединят Денис Гълъбов (55 кг), Кристиан Генов (66 кг) и Ванеса Пенгелова (70 кг).

Георги Георгиев разкри, че националите при мъжете и жените са в добра форма.

"Марк Христов е много добра форма. Ивайло Иванов доскоро лекуваше контузия, но вече е добре. Ивелина Илиева пропусна световното първенство заради травма, но вече се възстановява", заяви той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистките до 17 години приключиха участието си на европейското в Сърбия с четвърта поредна загуба
Волейболистките до 17 години приключиха участието си на европейското в Сърбия с четвърта поредна загуба
Българските плувци с първа тренировка във Фукуока
Българските плувци с първа тренировка във Фукуока