НОВИНИ

Рон Десантис прекрати кандидатпрезидентската си кампания и обяви подкрепа за Тръмп

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:55, 22.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Губернаторът на Флорида Рон Десантис прекрати кандидатпрезидентската си кампания и обяви подкрепата си за Доналд Тръмп. Сега в надпреварата за номинацията на Републиканската партия, освен Тръмп, остана само Ники Хейли - бившият губернатор на Южна Каролина. Утре първични избори ще се проведат в щата Ню Хемпшир.

Рон Десантис мотивира решението си за прекратяване на кампанията в предварително записано почти 5-минутно видео. То беше публикувано в социалните мрежи.

"След второто място в Айова се молехме и обсъждахме пътя напред. Ако имаше някакъв начин да постигна благоприятен резултат - повече предизборни спирки, повече интервюта - щях да го направя. Но не мога да моля привържениците си да жертват време и средства, ако няма ясен път към победата. Ето защо днес прекратявам кампанията си. Горд съм, че съм изпълнил 100% от обещанията си и няма да спра", заяви губернаторът на Флорида.

По думите на Рон Десантис е станало ясно, че привържениците на Републиканската партия искат да дадат втори шанс на Доналд Тръмп. Губернаторът на Флорида призна, че са имали разногласия, но заяви подкрепата си за Тръмп.

Така единственият участник във вота за определяне на кандидата на републиканците за Белия дом остава бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли. По думите ѝ тя е единственият кандидат, който може да победи действащия държавен глава, който е от Демократическата партия - Джо Байдън.

Доналд Тръмп не скри радостта си от новината за Десантис и му благодари по време на предизборна изява в Ню Хемпшир.

"Искам да поздравя Рон Десантис - един страхотен човек, познавам и съпругата му - Кейси, за страхотната кампания. Ще ви кажа - не е лесно. Мислят си, че е, но да правиш такова нещо не е лесно. Но днес той се отказа от надпреварата и благородно ме подкрепи. Оценявам го", каза Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ.

Според политолози отказът на Десантис работи изцяло в полза на милиардера.

"Това вероятно ще увеличи преднината на Тръмп. Сега всичко е в ръцете на онези гласоподаватели в Ню Хемпшир, които ще решат за кого да гласуват в последния момент. Но мисля, че за Хейли ще е много трудно да получи такава подкрепа, която да промени хода на надпреварата значително след отпадането на Десантис", каза още Андрю Смит, професор по политически науки.

Утре жителите на Ню Хемпшир ще гласуват на първични избори. Преднината на Доналд Тръмп в щата е повече от убедителна и очакванията са той да победи. А президентските избори в САЩ ще се проведат през ноември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на въздушните балони в Швейцария
Фестивал на въздушните балони в Швейцария
Бурята "Иша" бушува във Великобритания, арктически студ в САЩ
Бурята "Иша" бушува във Великобритания, арктически студ в САЩ