НОВИНИ

Румъния също иска атлети от Русия и Беларус да не бъдат допуснати на Игрите в Париж

румъния също иска атлети русия беларус бъдат допуснати игрите париж
bnt avatar logo
от БНТ
22:00, 14.02.2023
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Румъния се присъедини към инициативата на няколко страни, които искат от Международния олимпийски комитет (МОК) да наложи забрана за участие на руски и беларуски атлети от Олимпийските игри в Париж през 2024 година поради инвазията на Русия в Украйна.

Миналия месец МОК обяви, че спортисти от двете страни могат и да участват на Олимпиадата догодина под неутрален флаг. Идеята бе сериозно разкритикувана от Украйна, както и от други страни като Полша и прибалтийските държави. Кметът на Киев Витали Кличко заяви, че руските атлети трябва да изразят публично позиция срещу войната в Украйна, ако искат да получат възможност да участват на Игрите в Париж, според France24.

„Смятаме, че не е сега моментът да обмисляме откриването на път за руски и беларуски атлети да се завърнат на Олимпийските игри. Решението бе взето след подробен анализ и усилия, в които въвлякохме експертиза както от нашето министерство, така и от Министерството на външните работи. Строго осъждаме агресията срещу Украйна и подкрепата, дадена в това отношение. Изпратихме предварително нашите становища преди срещата на 10 февруари. Поискахме също така Румъния да бъде част от съвместно писмо, което да бъде подписано от представителите на страните, подкрепящи тази инициатива. Отвъд всякакви спекулации на някои лица в публичното пространство по този въпрос, мисля, че е важно да имаме предвид, че спортът е посланик на мир и олицетворява най-здравословните ценности като равнопоставеност, олимпийски дух, феърплей и дългосрочно развитие“, написа във Фейсбук спортният министър на Румъния Едуард Новак.

Той добави още, че министерството на спорта е осигурило подкрепа на украинските имигранти, които са пристигнали в Румъния, осигурявайки им достъп до спортни зали и интегрирайки децата им в местни спортни организации.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Всеки четвърти е тормозен от съсед
В "Референдум": Всеки четвърти е тормозен от съсед
В Пловдив организираха посрещане на доброволци, помагали в Турция
В Пловдив организираха посрещане на доброволци, помагали в Турция