НОВИНИ

Румен Гечев: Задължение е на опозицията да даде алтернативен бюджет

bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 04.07.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

"Задължение е на опозицията да даде алтернативен бюджет. Това е основният закон и това, по което се различават партиите и коалициите - моделът на икономическа политика" - коментира в "Още от деня" депутатът от БСП Румен Гечев.

Социалистите не са съгласни със сегашния проектобюджет, защото не е достатъчно свързан с българската икономика и противоречи на европейската философия. БСП настоява над половината от брутния вътрешен продукт на страната да бъде разпределен през бюджета.

"БСП винаги сравнява своята философия с европейската. Това, което се прави в България от 10 години и не само - продължават да считат, че под 40% от БВП ще бъде преразпределен през бюджета. Средно в ЕС това число е 50% При 180 млрд. БВП това означава, че в бюджета не влизат най-малко 18 млрд. лв."

Според Гечев правителството целенасочено хвърля прах в очите на хората с бюджетния дефицит от 3%, а изискването на ЕС за такъв дефицит за приемане в еврозоната е "цинично". Цитира данни на Евростат, според които дефицитите водещите европейски страни през последните 3 - 4 години са между 6 и 9 процента, а Великобритания и САЩ - по 10 - 12%.

"Защо ЕС ще иска точно от България да е 3%? Нашата позиция е, че ние не сме готови за еврозоната, а се пъчим с някакви проценти, които не са ключов показател за жизнения стандарт и конкурентоспособност. Второ, в цяла Европа няма такова затягане на коланите и трето, този показател няма да ни реши въпроса за еврозоната, защото те няма да ни приемат нито другата година, нищо следващата".

Споровете около Бюджет 2023 - синдикатите срещу бизнеса

По думите му заложеният бюджет не предвижда справяне с инфлацията. Посочи като хубава мярка предвиденото увеличение на заплатите на учителите и университетските преподаватели, но подчерта, че въпреки това заложените средства за наука в БВП са едва 0,25%.

"Ние искаме да се увеличат разходите за наука и образование, но не само за работни заплати, а за техника, за технологии, от които да се учат нашите студенти, за базите, в които се правят научни изследвания", посочи Румен Гечев.

Още от 1 юли можеше да се увеличи минималната работна заплата на 50% от средната, както е в ЕС и както препоръчва Еврокомисията, заяви социалистът.

"Тук някои наши политикани и представители на работодателите философстват и казват, че няма как да стане".

Повече средства в хазната ще дойдат чрез по-голяма събираемост на ДДС и активите, заяви депутатът. Коментира още, че сега няма как да се увеличат данъците, но въпросът ще се повдигне при изготвянето на следващия бюджет.

БСП ще настояват с бюджета за 2024 г. да се увеличат и приходите от данъка за обществено осигуряване, каза още Румен Гечев.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мачовете на Григор Димитров и Виктория Томова на Уимбълдън са отложени за сряда
Мачовете на Григор Димитров и Виктория Томова на Уимбълдън са отложени за сряда
Представиха най-новия филм на Стефан Командарев на фестивала "Карлови вари"
Представиха най-новия филм на Стефан Командарев на фестивала "Карлови вари"