НОВИНИ

Представиха най-новия филм на Стефан Командарев на фестивала "Карлови вари"

Айше Сали
от Айше Сали
18:33, 04.07.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Успех за българското кино в Карлови вари. Най-новият филм на Стефан Командарев беше представен снощи пред фестивалната публика.

"Уроците на Блага" разказва за учителка, която губи всичките си спестявания заради телефонни измамници. В ролята е Ели Скорчева, която се завръща в киното след почти 30-годишно отсъствие. БНТ е копродуцент на филма.

1400 зрители са изкупили всички билети за прожекциите на "Уроците на Блага" два ни преди самата премиера. А след финалните надписи са аплодирали дълго главната героиня.

"Десет минути тя беше наистина в центъра на вниманието и ръкоплясканията. След това около нея имаше тълпа от хора, които искаха автографи и да снимат. След снощи Ели Скорчева е една от звездите на Карлови вари", каза Стефан Командарев.

Режисьорът продължава да използва похватите на киното, за да показва най-наболелите проблеми в България. Този път разказва за възрастните хора, които се превръщат в жертва на прехода, собствената си самота и дори на ценностите, които отстояват. Именно от това се възползват и телефонните измамници.

"Това, което мен наистина ме шокира, е, че това, на което те обикновено разчитат, са някъде около 1000 лв., скътани някъде в библиотеката, които почти всеки български пенсионер пази за своето погребение, за да не бъде в тежест на своите деца", посочи още Командарев.

Фестивалът в Карлови вари продължава до 8 юли, когато журито ще реши дали "Уроците на Блага" ще бъде отличен. Първата прожекция на филма в България, ще бъде на фестивала "Златна роза". С него ще бъде открита и "Киномания".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Гечев: Задължение е на опозицията да даде алтернативен бюджет
Румен Гечев: Задължение е на опозицията да даде алтернативен бюджет
СУ попада сред най-добрите учебни заведения в света за бизнес обучение
СУ попада сред най-добрите учебни заведения в света за бизнес обучение