НОВИНИ

Румен Радев: Очаквам коалиционният съвет тази вечер да отстоява българския интерес

румен радев очаквам коалиционният съвет вечер отстоява българския интерес
bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 27.05.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев очаква от предстоящия коалиционен съвет тази вечер да следва постигнатите решения от КСНС през януари по отношение на Северна Македония.

"Срещите не са толкова важни, важни са резултатите. Очаквам коалиционният съвет тази вечер да следва постигнатите с консенсус и становище предложения от КСНС през януари, да отстоява българския интерес и Копенхагенските критерии за членство, които се базират много точно върху човешките права и недопускането на дискриминация. Ако всичко това се случи, ние ще помогнем на Северна Македония да върви устойчиво по този път", заяви Радев пред журналисти.

Какви са нагласите сред управляващите преди коалиционния съвет за Северна Македония?

По думите му фокусът, поставен от правителството върху външната политика, не може да измести вътрешните проблеми в страната.

"Очаквам този устрем и енергия, които се влагат за решаване на проблемите на РСМ по нейния път към Европа, да се прилагат в не по-малка степен за проблемите на българските граждани. Както виждаме, те растат - бедността, тревожната инфлация, това, което става в енергетиката, топлофикациите. Очаквам там да бъде фокусирано вниманието", каза Румен Радев.

Позицията на президента остава непроменена - началото на преговорите не трябва да бъде обвързано със срокове, а с резултати, особено що се отнася до правата на македонските българи.

Радев коментира и изтеклия в медиите проектозакон за националната сигурност, станал известен като българския вариант на "Магнитски":

"Очевидното нежелание на прокуратурата да се бори с корупцията в България не означава, че трябва да се погазват основни законови положения и човешки права, за да се търси справедливост", заяви президентът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надал продължава без загубен сет на "Ролан Гарос"
Надал продължава без загубен сет на "Ролан Гарос"
"Български пощи" вече са стратегически обект от значение за националната сигурност
"Български пощи" вече са стратегически обект от значение за националната сигурност