НОВИНИ

Румен Радев за съставянето на кабинет: Да изчакаме до петък

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:08, 06.07.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев коментира съставянето на кабинет с мандата на "Продължаваме промяната". Държавният глава подчерта, че е важно да се състави устойчив кабинет, но не коментира дали очаква "Продължаваме промяната" да представят изпълнен мандат.

По повод изгонените руски дипломати държавният глава заяви, че всеки, които работи срещу интересите на България трябва да носи последствия.

"Няма смисъл да обсъждаме парламентарно мнозинство и неговите политики преди да сме наясно дали ще бъде формирано и нека да изчакаме до петък да видим дали най-голямата парламентарна група ще успее да изпълни връчения мандат. Не работя с усещане - работя с факти", заяви Радев.

По повод обвинения в "купуване на депутати" от опозиционни партии, президентът призова за спазването на морални норми.

"Всеки, който работи за парламентарно мнозинство, трябва да се стреми да го формира по такъв начин, че да не нарушава нарушени парламентарни принципи, традиции, морални норми и най-важното - така да бъде формирано, че да има дългосрочна устойчивост", заяви президентът.

Предложението за връщането на хартиената бюлетина не беше обсъдено в НС

Румен Радев очаква парламентарен дебат около възобновената тема за връщането на хартиените бюлетини. Относно изгонените 70 дипломати и служители на руското посолство, президентът посочи, че правителството и лидерите в коалицията носят отговорност:

"Трябва да бъде ясно, че всеки, който работи срещу интересите на България, трябва да носи своите последствия, но това трябва да става в съответствие с установените процедури и при наличие на доказателства. Изгонването наведнъж на 70 дипломатически служители е безпрецедентен акт и отговорност за него носят правителството и лидерите в коалицията. Трябва да е ясно, че това решение увеличава риска за България - най-вече за нашата енергетика, икономика и гражданите. Връщането на доверието в политическата класа изисква да има прозрачност по отношение на финансирането на български политици отвън", каза той.

Лена Бориславова: Русия плаща по 4000 лв. месечно на свои говорители в България

Според Румен Радев не по-малко важно е анализатори и публични говорители, които влияят на общественото мнение, да обявяват дали и те не получават финансиране отвън.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите ни по баскетбол до 20 години продължават да се подготвят във Вършец
Националите ни по баскетбол до 20 години продължават да се подготвят във Вършец
Септември осъществи елитен трансфер, продаде младок на вицешампиона на Унгария
Септември осъществи елитен трансфер, продаде младок на вицешампиона на Унгария