НОВИНИ

След стрелбата в Чикаго: Седем обвинения за предумишлено убийство

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:51, 06.07.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Седем обвинения за предумишлено убийство бяха повдигнати на стрелеца от Чикаго. На 4 юли Робърт Кримо откри огън срещу участници в парад за националния празник на Съединените щати, убивайки 7 души и ранявайки десетки.

Вицепрезидентът Камала Харис направи неочаквано посещение в предградието Хайленд парк, където се разигра трагедията. Харис похвали органите на реда за действията им и заяви подкрепата си за местната общност. До момента се знае, че извършителят е действал сам и планирал нападението си седмици наред.

Ако бъде признат за виновен, 21-годишният Робърт Кримо може да получи доживотна присъда без право на замяна, обяви главният прокурор на щата Илинойс Ерик Райнахарт.

"Прокуратурата повдигна обвинения по седем точки за убийство първа степен срещу Робърт Кримо. Това е първото от много други обвинения, които предстоят да бъдат повдигнати срещу него. Искам да подчертая това. Очакваме още десетки обвинения", заяви Ерик Райнахарт, главен прокурор на щата Илинойс.

Разследването установи, че Кримо произвежда 70 безразборни изстрела по участниците в парада в Хайленд парк преди да избяга дегизиран. След 8-часово преследване полицията задържа извършителя у когото е намерено второ оръжие, подобно на използваното при атаката.

"Продължаваме да работим с нашите федерални партньори по всеки аспект от това добре организирано и внимателно планирано престъпление", допълни Ерик Райнахарт, главен прокурор на щата Илинойс.

В дома на извършителя са открити още три огнестрелни оръжия. Робърт Кримо успява да купи общо пет оръжия през последната година, въпреки че поне два пъти влиза в полезрението на полицията. Първият е от април 2019 година, когато е получен сигнал, че иска да се самоубие.

"Вторият случай е от септември 2019 г. Член на семейството съобщава, че Кримо заплашва да убие всеки и че има колекция от ножове. Полицията изземва от дома му 60 ножа, кама и меч", каза още Крис Ковели, говорител на полицията.

По това време няма основание за задържането му нито информация, че притежава огнестрелни оръжия. Обвиняемият направи пълни самопризнания за действията си на 4 юли, но остават неясни мотивите му.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предложението за връщането на хартиената бюлетина не беше обсъдено в НС
Предложението за връщането на хартиената бюлетина не беше обсъдено в НС
Денислава Глушкова приключи участието си на юношеския Уимбълдън
Денислава Глушкова приключи участието си на юношеския Уимбълдън