НОВИНИ

Напрежение в Скопие - пети ден на протести срещу френското предложение

Александър Марков
от Александър Марков
18:39, 06.07.2022 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Слушай новината

Пети ден на протести в Република Северна Македония срещу предложението на Европейския съюз за решаване на отворените въпроси с България и начало на преговори. В 20.00 часа българско време е обявен пореден протест срещу правителството, свикан от опозицията.

Вижте повече в прякото включване на Александър Марков от Скопие

На протеста снощи напрежението ескалира - сградата на парламента Собранието беше замеряна с камъни, бутилки, бомбички, а в сблъсъците между полицаите и протестиращите пострадаха 47 униформени.

50 полицаи са ранени на протеста в Скопие срещу "френското предложение"

В дните, в които Република Северна Македония трябва да реши приема ли или не предложението на 27-те страни членки за начало на преговори, хиляди излизат по улиците на Скопие. В малките часове снощи протестът, организиран от опозицията, ескалира.

Протестиращите, обединени под мотото "Ултиматум: Не, благодаря!", се обявиха против "българизацията" на страната. Те виждат в предложението на ЕС капитулация пред българските искания.

"Какво да кажа на македонския народ? Вие, малки хора, в черни костюми, дори умалителното не Ви приляга. Мислите, че като си слагате френски парфюми се приближавате повече към Европа? Не! Виждала съм лицето на всеки един от вас и знаете ли какво виждам щом се покажете по новините? "Смърт за Македония" е написано на лицата на всички ви! Това видях. Лъжци, измамници, още ли ще ви вярваме?", заяви Ребека Янковска.

Малка група с качулки на протеста снощи замеря сградата на Собранието с камъни, бомбички, откъртени кошчета за боклук и части от пейки. Всички виждат в така нареченото френско предложение отстъпление от историята, идентичността и езика на страната си.

Скопие трябва да включи българите в Конституцията си, а преди дни външният министър Османи заяви, че няма аргументи против включването и на други общности в основния закон. Според него, ако Албания започне преговори, а Северна Македония - не, може да има етническо напрежение.

"Господин Османи, кого се опитвате да сплашите с междуетническо напрежение? Всички искаме да бъдем част от Европа - точно както и сме си. Като горди македонци, албанци, сърби, роми, турци, власи, бошняци и други. Няма никаква заплаха от етническо напрежение и моля ви - спрете да лъжете хората", допълни Зоран Давич, протестиращ.

Френското предложение, по информация на медии в Скопие, е изпратено от правителството в парламента на страната. Протоколът с България обаче още не е изпратен до депутатите, а именно протоколът е против който са опозицията и протестиращите. Органите на реда предупредиха за очаквани провокации и тази вечер на протеста, отчитайки щетите от снощи.

Междувременно след като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посети Скопие, за да даде подкрепа на кабинета на Димитър Ковачевски в тези трудни дни, днес в Скопие беше и специалният пратеник на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин. Европейските столици подчертават, че моментът е исторически и Скопие трябва да се възползва от възможността да започне преговори.

Предложението на Европейския съюз, което изисква от Скопие да включи българите в Конституцията си и препраща към двустранен протокол между София и Скопие относно историята, учебниците и паметниците на културата, трябва да бъде гласувано от Собранието в Скопие, за да бъде официално одобрено от страната. Очаква се дебатите да бъдат идните дни.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Кирилов: Целта на Ботев Враца е да изгради добър отбор, с когото да се противопостави на всеки в България
Росен Кирилов: Целта на Ботев Враца е да изгради добър отбор, с когото да се противопостави на всеки в България
Търси се подкрепа за кабинет: Ще успеят ли ПП да убедят 121 депутати?
Търси се подкрепа за кабинет: Ще успеят ли ПП да убедят 121 депутати?