НОВИНИ

Русия е домакин на БРИКС - каква е задачата на Путин

Москва настоява за алтернатива на долара при плащанията

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:26, 22.10.2024 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Русия е домакин на срещата на БРИКС. Основната задача на президента Владимир Путин ще бъде да убеди лидерите на държавите - членки на формата да приемат алтернатива на долара за международните плащания.

Русия демонстрира размах - в град Казан, където се провежда срещата, на практика има представители на държави, където живее 45% от световното население, а икономиките на тези страни осигуряват 28% от световния брутен вътрешен продукт. Целта на Кремъл е да покаже, че натискът и санкциите от страна на Запада не работят и Русия не е в изолация.

Казан - столица на руската Република Татарстан, е на 815 километра от Москва. В следващите 3 дни тук среща си дават лидерите на около 30 държави, част от групата БРИКС.

Срещата на върха за първи път се провежда в разширен формат след присъединяването на Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства към основните ѝ членове - Русия, Китай, Индия, Бразилия, Република Южна Африка.

На форума се очаква се да бъдат приети редица документи, които ще улеснят сътрудничеството между отделните държави членки. Владимир Путин вече разговаря с индийския премиер Нарендра Моди, който каза, че Индия се обявява за бързото възстановяване на мира и стабилността по отношение на войната в Украйна.

"Ние сме в непрекъснат контакт по отношение на войната между Украйна и Русия. Както съм казвал и преди - ние вярваме, че всеки конфликт трябва да се решава мирно. Изцяло подкрепяме усилията за бързо възстановяване на мира и стабилността", заяви Нарендра Моди, министър-председател на Индия.

За трети път тази година руският държавен глава говори и с китайския си колега Си Дзинпин.

"Руско-китайското сътрудничество представлява един от основните стабилизиращи фактори на световната сцена. Възнамеряваме и занапред да продължим работа с цел гарантиране на световната безопасност и справедливия международен ред", коментира руският президент Владимир Путин.

"Светът преживява дълбоки промени, невиждани от векове, а международната ситуация остава хаотична и объркана. Но твърдо вярвам, че дълбокото приятелство между Китай и Русия, градено през поколенията, няма да се промени. Защото отговорността да служиш на хората не се променя", каза още китайският президент Си Дзинпин.

Основната задача на Владимир Путин ще бъде да убеди лидерите на държавите - членки на БРИКС да приемат алтернатива на долара за международните плащания - един от основните проблеми на руската икономика след изключването ѝ от международната СУИФТ система заради инвазията в Украйна.

Въпреки усилията на Русия да заяви, че не е изолирана и че е значим фактор на международната сцена очакванията от срещата на БРИКС не са високи, обясняват анализатори.

И посочват, че терминът с "подобно мислене" не може да се използва за държавите - членки във формата. И не само защото Индия и Китай никога не могат да се разберат за нищо, а и защото разногласията между новите членове Египет и Етиопия също не са малко.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христина Вучкова със силни изяви за четвъртата победа на турския гранд Фенербахче
Христина Вучкова със силни изяви за четвъртата победа на турския гранд Фенербахче
Севернокорейски войници на фронта срещу Украйна - безпочвен слух или факт?
Севернокорейски войници на фронта срещу Украйна - безпочвен слух или факт?