НОВИНИ

Русия е доставила първите тактически ядрени бойни глави в Беларус

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:24, 17.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия е доставила първите тактически ядрени бойни глави в Беларус, заяви президентът Владимир Путин и уточни, че това е резултат от подписаното през март споразумение между Москва и Минск.

"Както знаете, водихме преговори с нашите беларуски партньори, с президента Лукашенко, за това, че част от нашето тактическото ядрено оръжие ще бъде преместено на беларуска територия. Това вече е факт. Първите ядрени бойни глави вече са доставени в Беларус. Но само първите - първата част. До края на лятото и на тази година, проектът ще бъде изцяло завършен", заяви руският президент.

Путин изтъкна, че мярката е елемент на възпирането.

"За да не забравят за този факт всички, които мислят да ни нанесат стратегическо поражение", каза руският президент.

Тактическите ядрени оръжия могат да причинят огромни щети, но техният радиус на действие е по-ограничен от този на стратегическите оръжия.

Според украински експерти, прехвърлянето на ядрен арсенал в Беларус е част от плана за военен контрол над Минск. Днес в Санкт Петербург пристигат лидери на африкански държави, които ще призоват Путин за деескалация на конфликта и начало на преговори с Украйна.

Вчера делегацията беше в Киев, за да разговаря с президента Володимир Зеленски.

"Заедно с лидерите на африканските държави обсъдихме възможностите за постигане на мир, зърнената сделка, общите ни възможности за спазване на принципите и целите на Хартата на ООН и опазването на народите от агресия. Поканих африканските лидери да участват във Форума за мир, който подготвяме. Украйна ще бъде чута в цял свят, и ние ще включим целия свят в прилагането на формулата за мир. Не е лесно, но работим", каза украинският президент.

Според последните данни, украинските сили напредват успешно в няколко южни направления. Украйна постепенно изземва инициативата на фронта, но страната се нуждае от оръжия с далечен обсег, обявиха от украинското министерство на отбраната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотелиери призовават да не се спекулира със замърсяването от Нова Каховка
Хотелиери призовават да не се спекулира със замърсяването от Нова Каховка
Люис Хамилтън спечели втората тренировка преди Гран при на Канада във Формула 1
Люис Хамилтън спечели втората тренировка преди Гран при на Канада във Формула 1