НОВИНИ

Руска олимпийска шампионка, родена в Украйна, замина да работи с ансамбъла на Китай

bnt avatar logo
от Станислава Кръстева
09:36, 04.05.2022
11468
Чете се за: 04:37 мин.
Спорт
руска олимпийска шампионка родена украйна замина работи ансамбъла китай
Слушай новината

Двукратната олимпийска шампионка с ансамбъла на Русия Анастасия Близнюк, но родена в Украйна, ще работи с китайския ансамбъл по художествена гимнастика. Новината съобщи президентът на Руската федерация Ирина Винер-Усманова след турнир, който се проведе в Москва през изминалите дни.

Анастасия Близнюк е дъщеря на бившия футболист Иля Близнюк, който носи екипа на украинския национален отбор и беше старши треньор на Зирка Кировоград.

В началото на треньорската си кариера той е и наставник на тим в Мариупол, град, който сега е в епицентъра на военните действия. Иля Близнюк е бивш вратар, а сега популярен във футболните среди в Украйна.

Самата Настя Близнюк е родена в Запорожие, Украйна, но се състезава за Русия. Тя спечели два златни медала за „сборная“ от Лондон 2012 година и Рио де Жанейро 2016.

Гимнастичката беше част от тима на Русия, който остана на второ място в Токио 2020 след отбора на България, воден от треньора Весела Димитрова. Тя е една от най-опитните състезателки, като вече е на 27 години.

„Анастасия Близнюк заминава да работи като треньор в Китай, тя е трикратна участничка на Олимпийските игри, има два златни и един сребърен медал, който също трябваше да бъде златен. Тя получи покана от Китай за националния ансамбъл, знаейки, че вече е опитен спортист. И аз се съгласих. Тя ме попита, а аз й казах: „Разбира се, отивай“, сподели Ирина Винер.

Въпреки това, треньорът на руския национален тим не изключи възможността гимнастичката да се завърне отново в състава за участие на Игрите в Париж през 2024 година.

„Ако Анастасия започне работа там, мисля, че ще е по-добре за всички. Ние ще отидем при тях да се състезаваме, а те ще дойдат при нас. Китайският отбор е силен, но винаги малко се подценява“, каза още Винер-Усманова.

„Но заминаването ѝ за Китай не означава, че е сложила край на кариерата си. Тя ми каза за това, а аз отговорих: „Добре“. Настя вече се възстановява от контузията, има нужда от малко почивка, за да оздравее напълно. И тя ще се завърне за четвъртата си олимпиада, ако страната ни участва“, добави Винер.

Освен баща ѝ, майка ѝ също е свързана със спорта. Тя е майстор на спорта по художествена гимнастика. Анастасия Близнюк има брат и сестра.

Тя се ражда в Украйна, но след това пристига в Русия благодарение на баща си. По това време Иля Близнюк играе футбол в Русия. За да бъде семейството заедно, майка ѝ се съгласява да се преместят в Москва и да повери Настя в школата на Ирина Винер-Усманова.

През 2014 година състезателката получава тежка бъбречна недостатъчност в следствие на заболяване. Ирина Александровна Винер и нейният съпруг Алишер Усманов изпращат Настя с техния частен самолет спешно в Германия за лечение. Немските специалисти успяват да я излекуват от тежкото заболяване на 100%.

"Лекарите не разбраха как за толкова кратко време и двата бъбрека започват да работят при мен, защото всички се страхуваха, че или ще съм на диализа цял живот, или ще се оперирам и ще трябва трансплантация", спомня си онези дни самата Близнюк.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Anastasia Bliznyuk (@bli28zia)

Днес тя е единствената представителка в художествената гимнастика в света, която има спечелени медали от три олимпиади. Анастасия Близнюк има и шест златни отличия от световни и европейски първенства.

Снимки: БГНЕС

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Европейската перспектива на РСМ не може да се случи без гаранции за правата на българите
Румен Радев: Европейската перспектива на РСМ не може да се случи без гаранции за правата на българите
Половин година след пожара в блок в Благоевград - защо семействата не могат да ремонтират домовете си
Половин година след пожара в блок в Благоевград - защо семействата не могат да ремонтират домовете си