НОВИНИ

Руската антидопингова агенция оправда Камила Валиева

Борил Гочев
от Борил Гочев
21:07, 13.01.2023
Чете се за: 02:07 мин.
Спорт
камила валиева поднови тренировки русия
Слушай новината

Дисциплинарната комисия на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) е оправдала фигуристката Камила Валиева по делото за нарушение на антидопинговите правила, обявиха от Световната антидопингова агенция (УАДА).

В съобщението на УАДА се казва, че според становището на Руската антидопингова агенция фигуристката в действителност е нарушила правилата, но това "не е било по нейна вина".

"УАДА беше информирана от Руската антидопингова агенция, че нейната Дисциплинарна комисия е издала решение по случая с фигуристката Камила Валиева. Комисията заключи, че въпреки че спортистката е извършила нарушение на антидопинговите правила, тя не носи "никаква вина или отговорност" за това. Срещу нея не са предприети санкции, с изключение на анулирането на резултатите от руското първенство, на което Валиева спечели златен медал в края на декември 2021 година", се казва в изявлението на УАДА.

Световната антидопингова агенция има правото да обжалва решението на РУСАДА пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана, като през миналия ноември от УАДА настояха Валиева да бъде наказана за срок от четири години и да ѝ бъде отнет златният олимпийски медал от отборната надпревара от Игрите в Пекин 2022.

Припомняме ви, че допинг скандалът около Камила Валиева избухна точно по време на Олимпиадата в китайската столица, като тогава младата рускиня бе подложена на огромно напрежение, което в крайна сметка я лиши от медал в индивидуалната надпревара.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томислав Дончев: Все още има шанс за ново правителство
Томислав Дончев: Все още има шанс за ново правителство
Изграждането на Националната детска болница започва най-рано догодина
Изграждането на Националната детска болница започва най-рано догодина