НОВИНИ

С част от парите за АМ "Хемус" е купен цял хотелски комплекс, обяви Рашков

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:37, 09.06.2022
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

Вътрешният министър обяви пътя на парите от авансовите плащания за строежа на магистрала "Хемус". Според Бойко Рашков с част от тях е купен цял хотелски комплекс.

Разследващите са получили оперативна информация, която е проверявана няколко месеца. Установили, че Агенция "Пътна инфраструктура" превели на държавната "Автомагистрали" 400 милиона лева за доставка на материали и механизация на ЛОТОВЕ 7, 8 и 9 от трасето, за които нямало дори подробен устройствен план. Държавното дружество от своя страна превело на частна фирма малко над 84,5 милиона лева. Според Рашков вместо в строителство фирмата вложила парите в друго.

"В края на 20 година е закупен имот в центъра на София за сума от 27 милиона и 402 000 лева", каза той.

Други 670 милиона лева са преведени за изграждане на ЛОТ 5, твърди вътрешният министър. Парите били прехвърлени на друга фирма, а след това на дружества със собственици социално слаби лица. Част от парите пък били дадени на новорегистрирана фирма като заем.

"Дружеството от своя страна изгражда луксозно вилно селище. Според придобита оперативна информация двете дружества са тясно свързани с едно и също лице. Една част от тези, които съобщих, са в София. Луксозни сгради, жилища и ремонти, които се извършват в момента в София и ние знаем къде са. Другата част са извън София. На около 100 километра в радиус, но, хайде, ще ви помогна, малко на запад", каза Рашков.

Според вътрешния министър било засечено, че няколко десетки милиона лева, преминавайки през няколко фирми, са преведени по сметки в Обединените арабски емирства.

"Това не се е случило по време на сегашното правителство, а правителството на един министър-председател, който ходи сега по страната и се гласи есента пак да управлява държавата", каза Рашков.

Вътрешният министър отказа да назове имената на хората, които са замесени, докато не приключи разследването и допълни, че предава щафетата на прокуратурата.

Той отговори и на обвиненията на "Има такъв народ" за липса на резултати от работата на МВР и обяви реформите, които са направени. Рашков заяви, че 98% от реформата в МВР вече е проведена. Според него остава структурната реформа, за която е необходимо да се промени закона, но парламентът бавел тази дейност. По тази причина Пожарната и тел. 112 още не са отделени в Агенция, която е извън МВР и на директно подчинение на правителството. Стана ясно, че в МВР вече има и извършени съкращения.

Бойко Рашков отговори и на критиката, която депутатът от ИТН Станислав Балабанов отправи в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" и коментира предложението да оглави антикорупционната комисия.

По повод твърденията на Балабанов, че премиерът мотивирал предложението Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ с напредналата му възраст, вътрешният министър коментира: "Аз не съм чул никакъв намек нито от министър-председателя, нито от вицепремиера, а аз се виждам с тях ежедневно, каква е моята възраст, каква е моята квалификация".

Според Рашков оценката на премиера била, че МВР се справя отлично със задачите, които са поставени. А в актуализацията на бюджета са предвидени пари за увеличение на заплатите, защото е извършена реформа. Рашков отчете още, че от началото на годината в МВР са съкратени 2000 служители, колкото било възможно по закон.

"Ние не можем да изхвърляме хората от работа. Ако това иска младият депутат Балабанов, да дойде и да го направи. Защото има законови положения, които не позволяват, на който и да е, дори и на Балабанов, да направи такива закононарушения", каза Рашков.

Бойко Рашков заяви още, че не е предлагал сам кандидатурата си да оглави антикорупционната комисия, а е приел да се обсъди отправена към него покана за поста.

"За мен това не е нищо особено. Това е едно назначение, което се обсъжда, което ще стане или няма да стане. Какво е драматичното тук?!? Аз съм министър на вътрешните работи в момента", каза той.

Заедно с професионалната ръководство Бойко Рашков отчете, че през първите пет месеца на година регистрираните престъпления са намалели, а разкритите са се увеличи в сравнение със същия период на миналата година. Увеличил се е мигрантският натиск по границата ни с Турция, но след пика през април и предприетите мерки по охрана на границата последния месец се наблюдава сериозен спад.

Бойко Рашков: 98% от реформата в МВР е завършена

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е на 1/2-финал на Европейското първенство по минифутбол
България е на 1/2-финал на Европейското първенство по минифутбол
Мистерия в небето: Самолет прелетя незаконно над 4 държави и кацна на нефункциониращо летище в България
Мистерия в небето: Самолет прелетя незаконно над 4 държави и кацна на нефункциониращо летище в България