НОВИНИ

С пагони в наследство: Военната служба като семейна традиция

bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 06.05.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Приемствеността на поколенията е значима част от историята на Българската армия. А униформата, пагоните и вярната служба под знамената често се превръщат в семейна традиция.

Учебният полигон край Хасково е зона за специално обучение на военнослужещите от 31-ви механизиран батальон. Тренировките са изтощителни и продължителни, защото задачите които изпълнява подразделението са от пълния спектър на мисиите на българските въоръжените сили.

"Основната, от които е да се подготвяме по мисия "Отбрана". А именно защитата на териториалната цялост и независимостта на страната. Това основно се извършва чрез учебния процес – занятия, учения, тренировки", каза м-р Иван Бонев – началник щаб на формирование 52740 – Хасково.

Майор Иван Бонев е началник щаб на формированието. Той привежда решенията на командира в заповеди и разпореждания, така че да стигнат до военнослужещите. Два пъти е бил в Афганистан.

"В критичен момент, когато имаше комбинирана атака срещу базата на моето дежурство, всичко което бяхме учили, го приложихме на практика", каза м-р Иван Бонев.

Важният морален компас за началник щаба на хасковския механизиран батальон е неговият баща. Николай Бонев е дългогодишен командир на полигона "Корен". Когато разбира за мисията в Афганистан, подкрепя без колебание своя син.

"Бяхме в отпуска и ми звъни началникът на личен състав и ми казва: да го отрежа ли? – казвам това е негов избор, нищо че е на 23-24 години", разказва о.з. подп Николай Бонев.

Специално място в Хасково събира и подп. Николай Бонев и неговия син м-р Иван Бонев - паметникът на 10-и Родопски пехотен полк, който се намира в най-новия градски парк. Монументът от 1929 година е издигнат с дарения на близки и роднини на загиналите във войните.

"Паметниците са стожер на времето, те не са рекламен афиш. Паметникът това е памет. А имаме ли памет, ще имаме и бъдеще", каза още о.з. подп Николай Бонев.

От своя прозорец на осмия етаж всеки ден Николай Бонев гледа към военната история на формированието, което сега е поверено на отговорността и решенията на неговия наследник. Сред всички отличия пази и медал "Свети Георги Победоносец", а в сърцето му има място само за едно знаме.

Репортер: Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити взе своето срещу Лийдс и се откъсна на 4 точки пред Арсенал
Манчестър Сити взе своето срещу Лийдс и се откъсна на 4 точки пред Арсенал
РБ Лайпциг надигра отново Фрайбург и го измести от топ 4, Унион Берлин с грешна стъпка
РБ Лайпциг надигра отново Фрайбург и го измести от топ 4, Унион Берлин с грешна стъпка