НОВИНИ

С промяна в закона забраниха политическата агитация в училище

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:14, 09.03.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Политика
промяна закона забраниха политическата агитация училище
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

На първо четене депутатите приеха промени в Закона за предучилищното и училищното образование, с които не се допуска налагането на идеологически, политически или религиозни доктрини в учебните заведения. Забранява се осъществяването на политическа и партийна дейност. Според законопроекта началникът на регионалното управление на образованието, директори, заместниците им и педагогическите специалисти са длъжни да са политически и партийно неутрални.

"Адът е постлан с добри намерения", коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов. По думите му се дава възможност за тормоз над учители, защото няма ясни дефиниции за "политическа дейност".

"Ще ви цитирам как се разказва за битката на Шипка на турчетата в Шумен - нашите отгоре се бият и нашите отдолу отговарят", каза Дилов.

Георги Михайлов от БСП го репликира:

"Примерът ви е неуместен, колкото управлението ви в образованието".

Министърът на образованието Николай Денков обясни, че се използват тези понятия, защото се предполага, че всеки може да разбере какво е политическа дейност.

Депутатът от "Има такъв народ" Виктория Василева също се обърна към Любен Дилов, по думите ѝ, за да даде пример:

"Имам разпечатка от директора на районния инспекторат в Благоевград до директори на училища, в които има политическа агитация".

Народният представител от ГЕРБ Красимир Вълчев изрази опасения, че терминът идеологически убеждения е проблемен, защото, по думите му, "живеем в свят с убеждения."

Ирена Анастасова от БСП каза, че повече от 27 години е работила в системата. Според нея допреди 5 години липсата на тези текстове не е била проблем.

"Нещата рязко се промениха през последните години. Това е видимо. Независимо какво говорят от ГЕРБ. Не мога да се съглася, че с промените се нарушават изборните права на работещите в системата. Има политически назначения, които са в заплашителен размер последните години в системата на образованието", предупреди Атанасова.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов беше категоричен, че такава регулация е необходима, за да остане българското училище политически неутрално. На което Деница Сачева от ГЕРБ възрази, че деполитизацията на училищата е отдавна.

"Никой не ограничава права. От вашите изказвания излиза, че всичко е направено вече от партия ГЕРБ", заяви министърът на образованието Николай Денков.

От "Продължаваме промяната" Благовест Белев изрази мнение, че "етиката на учителите е на достатъчно високо ниво, така че да не изкривяват".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще се обучават в България децата на украинските бежанци
Как ще се обучават в България децата на украинските бежанци
Благоевград влезе в зелената ковид зона
Благоевград влезе в зелената ковид зона