НОВИНИ

Събитията на 2020: Как пандемията промени облика на президентските избори в САЩ?

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
07:11, 31.12.2020
Чете се за: 06:25 мин.
САЩ
Слушай новината

В разгара на пандемията от COVID-19, американците сложиха край на управлението на Доналд Тръмп и избраха нов лидер с нова визия за страната - демократа Джо Байдън.

Той спечели с рекордните 81 милиона гласа и след 8 години като вицепрезидент, сега поема кормилото на властта, като най-възрастният стопанин на Белия дом.

Загубилият Тръмп не призна поражението и опита безуспешно да оспори резултата.

"Огромна чест е за мен да представя избрания за президент Джо Байдън", обяви на 7 ноември Камала Харис, избрана за вицепрезидент на САЩ.

"Народът на тази страна се произнесе. Удостои ни с чиста победа. Убедителна победа", обърна се Джо Байдън, избран за президент на САЩ.

В началото на 2020 г. нищо не предвещава подобна развръзка. Американската икономика е във възход, безработицата е на най-ниското си ниво от половин век, инфлацията - под 2%. Тръмп се готви за сигурен втори мандат.

"Съединените щати са в разгара на икономически разцвет, какъвто светът не е виждал досега. Америка избуява, Америка процъфтява!", заяви Доналд Тръмп на 21 януари в Давос.

"Тайм" обяви за "Личност на годината" Джо Байдън и Камала Харис

Дори импийчмънтът заради упражнен натиск над украинския президент, не разтърсва сериозно Тръмп. А демократите още не са излъчили съперник, който да застраши властта му.

Но това, което ще я застраши, е коронавирусът, който настъпва по света, достига Съединените щати и преобръща живота на американците. Броят на заразените и починалите главоломно расте. Болниците преливат. В Ню Йорк започват да погребват мъртвите в масови гробове. На фона на драматичната ситуация, президентът отправя противоречиви послания и публично подлага на съмнение сериозността на кризата. Стига до крайности, в пълен разрез с науката и съветите на здравните власти.

"Дезинфектантът го убива за минута... има ли начин да направим нещо подобно - например с инжектиране в организма или почти изчистване", предлага в изказване на 22 април Тръмп.

През март страната е затворена. Мегаполисите опустяват, като никога досега. Страната навлиза в рецесия, безработицата достига нива от Голямата депресия. Кампанията за изборите е спряна. Икономическите успехи са заличени. Това, заедно с мащаба на заразата, унищожава предимствата на Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом. Президентът така и не проявява публично съчувствие и загриженост към жертвите и пострадалите.

Междувременно пламват най-мащабните протести за граждански права от времето на Мартин Лутър Кинг. Смъртта по време на арест на чернокожия Джордж Флойд през месец май в Минеаполис разпалва гняв и ярост, милиони излизат по улиците на американските градове. Полицаят е обвинен в убийство. Избухват размирици и палежи.

"Мнозина от тези, които сеят насилие в нашите градове, са поддръжници на движение, наречено "Животът на чернокожите има значение"! Това е в ущърб на чернокожата общност", коментира Доналд Тръмп.

Тръмп губи окончателно подкрепата на чернокожите. А съперникът му Джо Байдън избира първата чернокожа жена за кандидат за вицепрезидент. И води кампания от дома си в Делауеър, съобразно всички мерки срещу COVID-19.

Заради пандемията, предварителното гласуване добива исторически мащаби. Рекордните 100 милиона американци подават бюлетини по пощата и в разкритите секции. Денят на вота минава спокойно, но утрото на 4 ноември настъпва, без американците и светът да знаят името на новия президент.

Всички опити на президента Тръмп да оспори резултатите са отхвърлени от съдии в страната, както и от Върховния съд. Броенето на гласовете в няколко щата продължава дни наред. След вота във вторник, името на победителя Джо Байдън е обявено в събота.

Не спират критиките и словесните престрелки между лагерите на Тръмп и Байдън

Победата му носи резултатът от Пенсилвания. Демократът печели синята стена, както и традиционно републикански щати като Аризона и Джорджия. Байдън спечели 306 гласа срещу 232 за Тръмп в избирателната колегия, както и народния вот. Той стана президентът, избран с най-много гласове в историята на изборите - на 81 милиона американци.

"Приемам със смирение вашето доверие и увереност в мен. Обещавам да бъда президент, който се стреми не да разделя, а да обединява. Който не вижда червени и сини щати, а само Съединени щати", обяви на 7 ноември в Уилмингтън, Делауеър, Джо Байдън.

Верен на себе си, Доналд Тръмп не призна поражението, след като американците му казаха "Ти си уволнен!". Заради COVID-19, заради стила и управлението му в разрез с традициите на Белия дом. Демократите успяха да го победят с небивала мобилизация на избирателите и с правилния кандидат. Но сега пред Джо Байдън стои огромната задача да изведе една силно разделена страна от трагедия с невиждани мащаби към по-добри дни.

Гледайте "Събитията на 2020 година" на bnt.bg

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събитията на 2020: Учебна година с десетки въпросителни
Събитията на 2020: Учебна година с десетки въпросителни
Събитията на 2020: Космически успехи
Събитията на 2020: Космически успехи