НОВИНИ

Събитията на 2020: Пандемията не успя да раздели актьорите и публиката

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
07:01, 31.12.2020
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Слушай новината

COVID-19 постави изкуството пред Шекспировия въпрос - да бъде или да не бъде. Или казано иначе дали артистите да запазят физическото или духовното здраве на себе си и своята публика.

При първоначалното пълно затваряне, хората на изкуството проявиха изобретателност. Не остана театър, опера или голям симфоничен оркестър, които да не излъчваха онлайн най-доброто от своите програми.

60 деца от вокалната група Бон Бон призоваха всички да си останат у дома.

Една българка зад океана заедно със свои приятели избра да организира концерти за пациенти с COVID, които се лекуват в интензивни отделения.

"От докторите знаем, че много често свирим за пациенти, които са в безсъзнание или, които са респиратори, на машини. И вероятно тази музика и нашите гласове могат да бъдат едни от последните неща, които чуват", споделя Анна Петрова.

Вълната на съпричастност към медиците не остави равнодушни и звездите на попмузиката. Така италианският идол Ал Бано застана под прозорците на хотел, за да пее за карантинираните в него медици от болницата в Бари.

А у нас Лили Иванова изпрати на лекарите в Александровска болница цветя и свои дискове и специално послание. "Битката е тежка, но вие сте по-силните и не сте сами".

Близо 250 милиона лева са предвидени за култура през 2021 година

И докато едни изразяваха благодарност, други излязоха на протест пред Министерството на културата. Свободните артисти поискаха от държавата да се погрижи за тях и като отговор получиха 15 милиона. С отхлабването на мерките, театрите пуснаха публиката обратно в залите си, но не цялата публика, а само 30% от нея.

"Както казват и разпоредбите, салонът ще бъде с капацитет 30% от местата, това са някъде 200-220 човека. За целта, както виждате, сме разделили седалките и продължаваме да ги разреждаме. Слава Богу при нас лесно се откачат", коментира Йордан Алексиев - зам.-директор на Театър "Българска армия".

Софийската филхармония успя за пореден път да превърне България в притегателна сцена за световна звезда - Диана Дамрау, и дори я убеди да изпее два поредни концерта, за да не ощетят ограниченията нейните почитатели у нас.

На другия полюс се оказа певицата Виктория, която трябваше да представи България на отложената заради пандемията Евровизия. Въпреки че беше сочена за фаворит в надпреварата от всички водещи нидерландски медии, българката така и не успя да изпее песента си в Ротердам. Пандемията обаче само отложи шансa и за догодина.

"Понякога хората имат нужда, ей така, да ги потупаш по рамото и да им кажеш всичко ще е наред, ще мине и това", споделя Виктория Георгиева.

Гледайте "Събитията на 2020 година" на bnt.bg

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събитията на 2020: Промени в конституцията в Русия, безпрецедентни протести в Беларус
Събитията на 2020: Промени в конституцията в Русия, безпрецедентни протести в Беларус
Събитията на 2020: Героите на първа линия
Събитията на 2020: Героите на първа линия