НОВИНИ

Събитията на 2020: Кой загуби и кой спечели в бизнеса по време на кризата?

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
07:05, 31.12.2020
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Кой колко загуби по време на COVID кризата е повече от ясно - заведения и туризъм бяха и все още са сред най-ощетените. Имаше обаче и такива, които съумяха да спечелят, дори когато други губеха.

Бизнес сектори удвоиха продажбите си. Фирми, развиващи дейността си особено в онлайн пространството, намериха нови ниши и наемаха нови хора.

На този фон бюджетът на държавата се прекрои два пъти, изтеглихме нов заем и в крайна сметка, приключваме годината според разчет от 4,4% дефицит или минус 5,2 млрд. лева.

В рамките на последните 9 месеца, поне три пъти се смениха прогнозите на международните институции за това колко точно ще потъне световната икономика. И варираха между 4 и 8%, затова в началото действията бяха предпазливи.

"Най-негативният вариант, който сега разглеждаме и спад на икономиката с 3% в 2020 г. като възстановяването на заетостта очакваме да започне в края на 2020 г. и да продължи и през 2021-а година", заяви Владислав Горанов.

"Няма нужда от прекомерни икономически мерки още на 18-ия ден, откакто е обявено извънредното положение. Има сектори, които са най-пострадали непосредствено със забраната на министъра на здравеопазването, ясно е, че ги чака малко по-дълъг период, в който те няма да могат така лесно и бързо да се възстановят", обяви Деница Сачева - министър на труда и социалната политика.

9 месеца по-късно този по-дълъг период все още не е приключил. А бюджетът претърпя две актуализации и е на минус 4,4%.

Данните на Агенцията по вписванията за третото тримесечие показват, че 60% повече фирми у нас са спрели дейност или фалирали спрямо миналата година. Резонният въпрос е тогава антикризисните мерки проработиха ли? И къде се скъса нишката, така че в края на годината да има цели сектори все още неподкрепени?

Министерството на туризма работи по екшън план за спасението на сезон 2021

Туризмът например носи на икономиката ни между 12 и 14%. Туроператорите бяха сред най-ощетените и загубиха между 70 и 90 на сто от оборота си.

Мярката от 35 евро за място в чартърен полет е била неуспешна, казват от бранша - помогнала на шепа фирми. А намалената ставка на ДДС не е направила оборотите им по-високи.

"В интерес на истината 9-те процента ще помогнат, но ще помогнат само когато го има оборотът, когато го няма оборотът, няма как да се случи, т.е. малко късно идват тези 9-%, туризмът е най-силно пострадалият от COVID-19", обясни Гешо Любенов - туроператор.

Сезон след пандемията в туризма - едно голямо неизвестно за всички

За туристическия сектор се бяха обещани 10 милиона лева, още лятото, които през декември все така не са разплатени. В същото време вече има и второ обещание пакетът мерки за сектора да се разшири до 50 милиона лева.

На този фон от кабинета твърдят, че управляват кризата по най-адекватния и бърз начин.

"Мисля, че правителството успява да управлява кризата доколкото една криза може да бъде управлявана и има редица доказателства", заяви вицепремиерът Томислав Дончев. "Тези мерки които предлагаме, тези мерки, които коментираме, това са мерките, от които се нуждаем, всичко останало е как беше - раздаване на пари от хеликоптер", допълва той.

Колко мерките са адекватни и къде бяха допуснати грешки - най-точно ще се измери след кризата.

Гледайте "Събитията на 2020 година" на bnt.bg

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събитията на 2020: Хиляди останаха без работа заради пандемията
Събитията на 2020: Хиляди останаха без работа заради пандемията
Събитията на 2020: Промени в конституцията в Русия, безпрецедентни протести в Беларус
Събитията на 2020: Промени в конституцията в Русия, безпрецедентни протести в Беларус