НОВИНИ

Събитията на 2020: Промени в конституцията в Русия, безпрецедентни протести в Беларус

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:03, 31.12.2020
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

2020-а трябваше да бъде годината на "голямата подготовка" в Русия - за парламентарните избори през 2021-а и за края на поредния президентски мандат на Владимир Путин през 2024 г.

А в Беларус се очакваше президентът Александър Лукашенко да спечели поредния си мандат. Три дами обаче пожелаха смяна на статуквото - не от жажда, за власт, а от жажда за промяна.

През януари Владимир Путин обяви амбициозни промени в Конституцията и прехвърляне на част от властта си на парламента.

"Отчитайки, че предложените нововъведения се отнасят до съществени промени в политическата система, смятам за необходимо да се проведе гласуване от гражданите на страната", заяви руският президент.

Часове след изказването, Русия вече имаше нов премиер - Михаил Мишустин, готов да се заеме с поставените задачи. Коронавирусът обаче сложи на пауза на всички планове.

До юли когато руснаците одобриха и поправката, която на практика изтрива времето на Путин в Кремъл. Сега той може да започне два нови 6-годишни мандата и да остане на власт до 2036 г., когато ще бъде на 83 години.

Парламентът в Русия даде зелена светлина на поправките още през март и допитването реално не беше необходимо.

През август беларусите трябваше да избират президент. Три дами хвърлиха ръкавица на Александър Лукашенко, който се бореше за шести пореден мандат като държавен глава.

Според официалните данни победител на изборите е Александър Лукашенко - с около 80% от гласовете. По данни на опозицията - новият държавен глава е Светлана Тихановская. Последваха безпрецедентни протести срещу режима на Лукашенко и искане за неговото оттегляне, смазани с брутална жестокост.

Лукашенко встъпи в длъжност, заговори за реформи, но без конкретни предложения.

избра доброволно изгнание в Литва. Приета е добре от международната общност, която не призна изборите и встъпването в длъжност на Лукашенко. Месеци след вота демонстрациите продължават, но опозицията изглежда обезкървена. Властта не отстъпва.

Александър Лукашенко обяви, че би могъл да прехвърли 70-80% от правомощията си на парламента и правителството, но без да променя Конституцията. Опозицията иска нови президентски избори и едва тогава нов основен закон. Пресечна точка на този етап изглежда невъзможна.

Гледайте "Събитията на 2020 година" на bnt.bg

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събитията на 2020: Кой загуби и кой спечели в бизнеса по време на кризата?
Събитията на 2020: Кой загуби и кой спечели в бизнеса по време на кризата?
Събитията на 2020: Пандемията не успя да раздели актьорите и публиката
Събитията на 2020: Пандемията не успя да раздели актьорите и публиката