НОВИНИ

Събитията на 2023: Да се изправиш срещу Путин - лицата на руската опозиция

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
14:16, 31.12.2023
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Слушай новината

Едно писмо от затвора, историята на една майка, разказ за живот в доброволно изгнание и за любовта към Русия – към тази Русия от 2023 г., и към тази на бъдещето. Това са хора, осмелили се да се изправят срещу Путин.

"Моето място е тук, в моята страна, заедно с моя народ" - тези думи ми написа човек в руски затвор - Иля Яшин.

Арестуван е през 2022 година. Осъден е на 8 и половина години затвор за разпространение на невярна информация за въоръжените сили на Русия по новите закони, действащи след началото на войната в Украйна.

За да разговарям с Яшин, му писах, благодарение на услугата, която предлага Федералната служба за изпълнение на наказанията - "писмо до затворник". Той написал отговорите на ръка в затвора и ги предал на сътрудник на адвоката си, чрез когото ги получих. Целта - да се избегне цензурата.

Частица от руската опозиция, която днес има три възможности - да лежи в затвора, да остане в родината си и да мълчи, да емигрира.

Анастасия Шевченко избира третата възможност. Разказва ми го в дома си в Литва, където живее от миналата година.

"Ние сега изграждаме демократично общество в изгнание. Ако сме способни тук – където Путин го няма, и няма диктатура, значи ще можем да го градим и там", убедена е тя.

Анастасия Шевченко е първият човек в Русия срещу, когото е заведено дело за участие в "нежелателната организация“ на олигарха Михаил Ходорковски "Отворена Русия". През 2019 г. е арестувана. Следват две години домашен арест и условна 4-годишна присъда. Наказанието ѝ е заради донос след дебат с представител на управляващата партия "Единна Русия", участие в предизборни семинари и в разрешен от властта митинг.

Докато е под домашен арест, умира най-голямото от трите ѝ деца - дъщеря ѝ Алина. Не успява да се прости с нея, докато е в съзнание, пускат я за погребението.

Сергей Давидис е адвокат, ръководи проект за политически затворници и е съпредседател на центъра за защита на човешки права "Мемориал". Организацията, заедно с беларуския опозиционер Алес Беляцки и украинския Център за Граждански свободи, спечели Нобеловата награда за мир за 2022.

"А в края на краищата, Русия тръгна не на където трябва с идването на Путин. Той от самото начало обърна курса – първо бавно, а след това все по-бързо, до установяването на авторитаризма", смята той.

Лежи зад решетките 10 дни през 2021 г., защото е споделил съобщение за протест в защита на Алексей Навални. Малко преди началото на войната "Мемориал" е ликвидиран от руската власт. От миналата година Давидис е емигрант в Литва, където се срещаме.

Така едни лежат в затвора, други са в емиграция, а мнозинството се намира в руската реалност.

За последните 5 години броят на политическите затворници в Русия се е утроил. Законите се ожесточават с всеки изминал ден. А Путин се кандидатира за президентските избори догодина и може да управлява Русия до 2036 година... Сега той е на 71 години.

А някъде там – засега само зад решетките и отвъд границата, е възможна една друга Русия.

"Връщането на страната ни в общността на цивилизованите държави, нормализиране на отношенията със съседите", надява се Иля Яшин.

"Русия днес е "зона" - зона, която живее според разбирания, а не според закони, където хората не са свободни. Иска ми се Русия да е равноправие", мечтае Анастасия Шевченко.

"Русия сега е агресивна диктатура, авторитаризъм с явни признаци на тоталитаризъм. А Русия в бъдеще – извън всякакво съмнение – Русия, която ще върви по европейски демократичен път", убеден е Сергей Давидис.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предотвратиха сделка с наркотици в двора на болницата в Горна Оряховица
Предотвратиха сделка с наркотици в двора на болницата в Горна Оряховица
Събитията на 2023: Ерата на изкуствения интелект
Събитията на 2023: Ерата на изкуствения интелект