НОВИНИ

Събитията на 2023: Ерата на изкуствения интелект

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
14:12, 31.12.2023
Чете се за: 07:00 мин.
Още
Слушай новината

Светът никога няма да бъде същият - такъв, какъвто беше преди появата на ChatGPT. Чатботът на компанията ОреnAI предизвика революция като даде име и образ на експлозивното развитие на Изкуствения интелект и взриви стереотипа, че това е фантастика и чиста научна разработка, по която се работи от десетилетия.

"Стигнахме дотук, защото хората обичат тази технология. Това е момент, подобен на изобретяването на печатната преса", обяви Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI.

"Сравняват го с печатната преса. Но за да станат печатните книги широко достъпни в Европа, са били необходими 50 години, докато ChatGPT достигна 100 млн. потребители само за два месеца", отбеляза през юли Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН.

ChatGPT се превърна в най-използваното приложение в света - бизнесът и учениците вече не могат без него.

ChatGPT е от така наречените Големи Езикови Модели, обучен e чрез гигантски масиви от данни и работи на статистически принцип като създава текст, който звучи като човешка реч и изглежда като проява на творчество и логика, но всъщност е съставен чрез предсказване на най-вероятната следваща дума.

През март 2023 г. Гугъл пусна на пазара своя модел Бард, а китайският гигант Байду отвърна със своя бот Ърни.

Бясната надпревара между компаниите беше съпътствана от призиви за спешно въвеждане на регулация в сектора.

През март 1000 технологични лидери, учени и експерти предупредиха в открито писмо, че изкуственият интелект крие риск от унищожаване на човечеството. Те призоваха политиците да защитят обществото и да не оставят тази роля в ръцете на предприемачите и компаниите.

"Трябва ли да разработим нечовешки умове, които постепенно биха могли да ни превъзхождат по брой, по разум, да ни изоставят като ненужни и да ни заменят?", попитаха те.

Илън Мъск обяви, че ако нещата се объркат, има риск за цивилизацията.

През месец май наричаният "кръстникът на ИИ" Джефри Хинтън напусна Гугъл и публично изрази опасенията си от нарастващото превъзходство на свръхмощни машини над човека.

Историкът Ювал Харари предупреди, че изкуственият интелект е придобил забележителни способности да манипулира и да създава език, независимо дали с думи, звуци и образи, а "езикът е материалът, от който е направена цялата човешка култура".

Наред с многобройните ползи във всички сфери на живота, с изкуственият интелект създаването и разпространяването на фалшиви новини и фалшива реалност е по-лесно и по-евтино от всякога, а при злонамерено използване той може да направлява избора на потребителите - от това какво да си купят до това за кого да гласуват.

"Това, което най-много ме тревожи е, че ще стигнем дотам да сложим край на демокрацията. Ще свършим с авторитаризъм. Изборите ще се печелят от хора, които са по-добри в разпространяването на дезинформация и тези хора може да променят правилата, така че да стане много трудно демокрацията да работи", смята Гари Маркъс, експерт и един от авторите на откритото писмо.

Европейският съюз прие Закон за цифровите услуги и написа Закон за ИИ.

"Заслужихме правото да го кажем с пълна увереност - имаме първата в света международна регулация на изкуствен интелект. Работихме заедно, за да имаме регулация, която защитава човешките права в дигиталната ера, гарантира етиката и ценностите, които изповядваме в Европа", обяви Кармен Артигад Бругал, министър по дигитализацията и изкуствения интелект на Испания.

Вашингтон създаде нова институция, Лондон проведе първата глобална среща на върха по темата. Китай декларира съгласие да работи за безопасен ИИ. Руският президент Путин готви указ за нова национална стратегия за развитие на сектора.

Без съмнение, това е технологията, която ще определи близкото бъдеще - кои ще са силните, кои ще са онези, чиято съдба ще решават други, какъв ще е животът на хората, какво ще е състоянието на планетата.

В края на годината служители на компанията, създала ChatGPТ, изразиха тревога от разработването на нов мощен модел, способен да решава математически задачи. Компанията не коментира.

Това се смята за решаващ етап в развитието на машините. Когато бъде преодолян и бъде създаден т.нар. Общ изкуствен интелект, тогава той може да стане по-мощен от цялото човечество. А ако изгубим контрола над своето творение, съответно - можем да бъдем унищожени.

Засега еуфорията заглушава тревожните гласове. Регулацията изостава, а технологията стремглаво върви напред.

Ползите са осезаеми, рисковете - все още - невидими. И единствено от хората зависи да направят невъзможно сбъдването на апокалиптичните сценарии. Защото светът вече не е същият.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събитията на 2023: Да се изправиш срещу Путин - лицата на руската опозиция
Събитията на 2023: Да се изправиш срещу Путин - лицата на руската опозиция
Австралия посрещна Новата 2024 година (СНИМКИ)
Австралия посрещна Новата 2024 година (СНИМКИ)