НОВИНИ

(Не)наказуема злоупотреба: Нов фалшив клип с лице на БНТ

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:56, 03.10.2023
Чете се за: 06:30 мин.
Общество
Слушай новината

Отново се появи фалшиво видео на водещ на "По света и у нас". Случаите се увеличават обаче се оказва, че е изключително трудно премахването и разследването на подобни видеа.

Безплатна интернет платформа, кратко автентично видео и написан текст плод на въображението на автора. Тези няколко елемента са напълно достатъчни за изкуствения интелект, за да създаде фалшификат почти неразличим от оригинала подобно на видеото, за което разказахме миналата седмица. Всичко това отнема не повече от 30 минути. Оказва се, че новата технология изпреварва възможностите за регулация. Наша проверка установи, че до авторите трудно може да се стигне. Най-прекият път за сваляне на подобни видеа е да се подаде сигнал към съответната платформа, където е качено фалшивото видео. От ГДБОП например имат специализиран начин за комуникация със социалните платформи и най-вече с Фейсбук, което скъсява времето за реакция.

Открадната самоличност с изкуствен интелект: Фалшиво видео с Аделина Радева обикаля социалните мрежи

Проверка на ГДБОП е установила, че подвеждащият клип с водещ на "По света и у нас" е използван в рекламна кампания на продукт за отслабване.

"Този материал е създаден и публикуван в социалния профил на магазин за дрехи от Аржентина, който най-вероятно е компрометиран. Самият видеоклип го докладвахме няколко пъти, но все още не е премахнат", заяви началникът на отдел „Киберпрестъпност“ ГДБОП, Владимир Димитров.

Докато опитите клипът да бъде премахнат продължават, то в социалните мрежи откриваме нов. Този път с водещия Ангел Бончев. Отново е използвано логото на обществената медия, гласа и образа на водещия. Фалшивото видео рекламира лекарство срещу диабет, което не се продава в аптеките, а през конкретен уебсайт.

"Към момента създаването на подобни материали не се наказват от закона. Те се създават под претекст някакъв проект или някаква артистична изява", сподели още Владимир Димитров.

"Често те се крият зад скрити ИП адреси , зад виртуални частни мрежи , сървърите са в нещо като офшорни зони, където такива регулации няма", каза експертът в областта на авторското право, адвокат Емилиян Арнаудов.

Според адвокат Емилиян Арнаудов използването на видео, както и логото на обществената телевизия нарушава сродното право на БНТ върху нейната телевизионна програма и правото на търговска марка. Случаят показва ,обаче, по-опасна тенденция. Конституционното право на гражданите да бъдат информирани може да се нарушава по нов начин - вместо с цензура - с дезинформация, а подобна технология крие сериозни опасности.

"Етническо напрежение, религиозни конфликти дори междудържавни конфликти чрез използване на тази дийп фейк технология, която да създаде впечатление, че някой е казал нещо срещу някого", добави още Арнаудов.

"Може да се създаде нещо, което застрашава националната ни сигурност. За това основния момент при наличието на подобни фалшиви материали е те да бъдат докладвани незабавно, за да бъдат премахнати", обясни Владимир Димитров.

Засега процедура по отстраняването на подобни клипове с открадната самоличност може да се задейства чрез сигнал през Интернет страницата на ГДБОП.

Оказва се, че на този етап правомощията на Комисията за защита на личните данни също не са големи. Оттам уточняват, че за да започнат проверка трябва да има посочен конкретен администратор.

"Тези деяния не са елементарни административни нарушения, които комисията с налагане на една санкция може да реши. Очевидно, тук иде реч за умисъл, което си е престъпно намерение да го извършиш", каза председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

Очаква се най-рано догодина ЕС да приеме първия цялостен пакет, който да регулира изкуствения интелект като в основата му е заложен следният принцип.

"Роботът винаги трябва да де легитимира, че е робот. Всеки път, когато действа изкуствен интелект това ще следва да бъде обозначено", обясни още Емилиян Арнаудов.

У нас първите текстове, внесени в НС, са свързани с това как да се извършва автоматизиран анализ на текст и данни без да се иска изричното съгласие на правоносителите.

Димитър Ганчев: Изкуственият интелект ще продължи да се развива, трябва да придобием дигитална култура

Използван е безплатен интернет сайт. От истински материал може да създаде измамен. Може да бъде написан текст, който да бъде изговорен във видео материала. Използван е като част от рекламна кампания на продукт за отслабване.Изисква се кратко автентично видео на човека, който говори. Изисква се текст. Отнема не повече от 30 минути. Има няколко безплатни интернет платформи, които създават такива видеа.

,,Този конкретен видеоматериал засега не влиза в приложното поле на наказателния кодекс", сподели началникът на отдел „Киберпрестъпност“ ГДБОП.

Вижте повече в прякото включване на Тихомир Игнатов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първите пет поставени се класираха за осминафиналите в Пекин
Първите пет поставени се класираха за осминафиналите в Пекин
"Кмете, запиши си!": Кои са основните проблеми във Велико Търново?
"Кмете, запиши си!": Кои са основните проблеми във Велико Търново?