НОВИНИ

Седемчасовите преговори с енергетиците за сега не дават резултат

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:03, 03.10.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Протестиращите миньори и правителството до момента не постигат съгласие, а в дългите им преговори днес се стигна до повишаване на тон. За момента няма подписано споразумение.

В живо излъчване във Фейсбук профили на присъстващи на срещата депутати и протестиращи се видя как премиерът Денков заплаши, че ще подаде оставка, ако документът не бъде изпълнен. Потестиращите искаха парламентарните партии да са гарант на разговорите и затова те се проведоха в парламента.

Пети ден протестиращите блокират ключови пътни отсечки.

Вече седми час продължават разговорите между правителство, депутати и синдикати. Това, което е ясно до момента е, че преговорите протичат доста бурно. Медии не бяха допуснати, но от частични записи на депутати това стана ясно. Някои депутати излъчваха на живо срещата, но им беше направена забележка от депутата от ДПС Делян Пеевски. Правителството и протестиращите са готови да подпишат споразумение за частична промяна на териториалните планове за Стара Загора, Кюстендил и Перник. Не е ясно какво точно пише в това споразумение. Премиерът Николай Денков обаче каза, че е готов да си подаде оставката, ако то не бъде изпълнено в частта му, която не противоречи на европейските изисквания.

"Ако тези точки не бъдат изпълнени пак казвам с изключение на тези, които не противоречат на Европейският съвет, аз ще си подам оставката", каза акад. Николай Денков.

Представители на синдикатите не бяха оптимисти за добри резултати от срещата.

"Няма оптимизъм в нашите редици.

- Защо?

- Дълго е да ви го разкажа. Думичката е недоверие и то не е недоверие, което сега се е случило, то е недоверие, което тече поне от 2017 г. насам и в него няма никой невинен. Ако тези хора имат акъл в главата си, ще постъпят така, както повелява българският национален интерес. А той е, да го повторим, да имаме ток въобще, защото тази работа дали хората ще загубят работните си места не е най-важната, най-важната тема е България да продължи да има ток, докато стане възможно токът, който произвеждат тецовете, да бъде заместен с нещо друго", каза Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа".

"- Вие искате изцяло запазване на въглищните централи, това не противоречи ли на европейските изисквания?

- Не знам дали противоречи на европейските изисквания, но противоречи на здравата логика в България, защото ние освен тези централи и АЕЦ-а друга базова мощност нямаме. Това означава, че ако спрем сега, както пише, до 30-та година въглищните централи, това означава до 30-та година трябва да спрем да гледаме телевизия вечер, ток няма да има", каза Любомир Спасов - изпълнителен директор на ТЕЦ Бобов дол.

"Сутринта на магистралата имаше събрание, общо казано, грубо, всички колеги, излъчиха се няколко човека, които сме там, на които има някакъв кредит на доверие. Идваме тук и ето виждате - не сме допуснати", коментира миньор.

Териториалните планове са внесени в Европейската комисия миналата седмица и съществени промени по тях не могат да бъдат направени.

Вижте повече в прякото включване на Цветелина Катанска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има споразумение между протестиращите енергетици и властта
Има споразумение между протестиращите енергетици и властта
Един Терзич: Ще опитаме да стигнем до първата си победа в Шампионската лига
Един Терзич: Ще опитаме да стигнем до първата си победа в Шампионската лига