НОВИНИ

Отварянето на Руската църква не е в компетенциите на БПЦ

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:45, 03.10.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Руската църква остава затворена. Дългоочакваното заседание на Светия Синод не донесе решение на проблема. В официално изявление от Синода казаха, че се надяват църквата да отвори в най-скоро време, но това не е от компетенциите на Българската православна църква. Въпросът за собствеността ѝ не е обсъждан, защото също не е в правомощията на нашата църква. Тепърва ще се разглеждат уставите на двете подвория, нашето в Москва и руското в София, след което Синодът ще се произнесе.

Светият синод се надява Руската църква да отвори скоро, но решението не от правомощията им

12-и ден е затворена Руската църква заради шпионския скандал. Очакванията бяха, че днес на заседанието си Синодът ще даде решение - ще могат ли нашите свещеници да служат в нея или поне да се отвори криптата на свети Серафим. Малко от митрополитите споделиха днес личното си мнение, повечето казаха, че чакат разглеждането на документите и устава на Руската църква. Според Ловчанския митрополит Гавриил църквата трябва да се отвори, но по законен и коничен начин.

Митрополитите искат да се запознаят с документацията, преди да излязат с позиция за Руската църква

"Това е църква, която е строена като посолска църква, от Русия е строена някога. Как да я отворим, да я разбием както по време на разкола с помощта на държавата се превземаха църкви, разбиваха. Това не бива да го правим. Изпратено е писмо до руския патриарх? Казват, че е изпратено, то е от патриарха, Синодът няма отношение. Не съм чул да има отговор", това заяви Ловчанският митрополит Гавриил.

"Всеки храм трябва да бъде отворен. Вече се усеща липсата на светията. Много хора ежедневно се надяват. Но Синодът може ли да разреши този въпрос? Ще беседваме днес, ще видим какво може да се направи", сподели Врачанският митрополит Григорий.

"Собствеността на мен не ми е ясна чия е. Днес ще се запознаем. Но дано е в полза на миряните", разказа Доростолският митрополит Яков.

Светият Синод с официална позиция относно казуса с Руската църква в София

В крайна сметка след четири часа заседание Синодът излезе с официално становище, от което стана ясно, че подкрепя напълно действията на патриарх Неофит в изпращането на писмото до руския патриарх.

"Светия Синод изразява надежда храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на Българската православна църква - Българска патриаршия. И възлага на конично-правната комисия при Светия синод да проучи и анализира уставите за функциониране на подгорията в София и в Москва, след което ще се произнесе", каза Старозагорският митрополит Киприан, говорител на Св. Синод.

В миналото и днес: Отношенията между Българската и Руската православна църква

Против решението с особено мнение е гласувал Видинският митрополит. Въпросът за собствеността на храма също не е обсъждан, защото това не е в правомощията на Светия синод, каза още митрополит Киприан.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един Терзич: Ще опитаме да стигнем до първата си победа в Шампионската лига
Един Терзич: Ще опитаме да стигнем до първата си победа в Шампионската лига
Обезлюденият Нагорни Карабах: Бежанците се опитват да започнат нов живот в Армения
Обезлюденият Нагорни Карабах: Бежанците се опитват да започнат нов живот в Армения