НОВИНИ

Обезлюденият Нагорни Карабах: Бежанците се опитват да започнат нов живот в Армения

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:27, 03.10.2023
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Нагорни Карабах практически е обезлюден, установи мисия на ООН. Близо 100 000 арменци, включително 30 000 деца, са избягали. Те напуснаха дома си след месеци блокада на единствения път, свързващ региона с Армения, и след светкавичната военната операция на Азербайджан на 19 и 20 септември. Сега предизвикателството за всички тях е да се опитат да започнат нов живот.

Само 50 души са останали в Нагорни Карабах

Сателитни снимки показват пустите улици на Степанакерт - столицата на непризнатата Нагорно-Карабахска република. Мисия на ООН в града установи, че няма данни за упражнено насилие над цивилни граждани, няма поражения върху болници, училища или къщи, но няма и хора.

"Между 50 и 1000 етнически арменци в момента са в Карабах. Колегите ни са поразени от внезапния начин, по който местното население е напуснало домовете си и причиненото им поради това страдание", това заяви Стефан Дюжарик, говорител на ООН.

Арменците бягат от страх от преследване и етническо прочистване, въпреки уверенията на Баку, че правата и сигурността им са гарантирани. Пътят към Ереван е дълъг.

"На път сме 26 - 29 часа. Майка ми е болна, брат ми има деца и внуци. Тежко е", обясни една от бежанките.

Кризата в Нагорни Карабах - какво да знаем?

Част от бежанците са приютени във ваканционен комплекс, северно от арменската столица - все още са в шок, трудно се адаптират към новия си живот.

"9-годишният ми син казва, че иска да се върнем в Степанакерт - да живеем под блокада без сладки неща и храна, но да сме си у дома", сподели началната учителка Нарин Мкарчян.

Нагорни Карабах спира да съществува от 1 януари 2024 г.

Други са благодарни, че всички са заедно - азербайджанската операция в анклава през септември взе близо 600 жертви.

"Често казано, сме щастливи за едно нещо - мъжете ни са живи и са с нас. Има семейства, чийто съпрузи и синове са мъртви", разказа Армине Тадевосян, собственичка на магазин.

След девет дни паника, страх и последвалото масово бягство, тишината отново се възцари на планинския път, свързващ Нагорни Карабах с Армения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварянето на Руската църква не е в компетенциите на БПЦ
Отварянето на Руската църква не е в компетенциите на БПЦ
Банери забраняват производството на фентанил в Мексико
Банери забраняват производството на фентанил в Мексико