НОВИНИ

Ще се вдигнат ли блокадите на енергетиците?

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
17:01, 03.10.2023
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Пети ден енергетици и миньори държат блокирани възлови участъци от пътищата в страната. В очакване на резултати от срещата с премиера Николай Денков и парламентарно представените партии, протестиращите останаха на магистралите "Струма" и "Тракия", както и на Прохода на Републиката.

Недоволството е срещу изпратения от правителството в Европейската комисия План за справедлив преход във въглищните райони.

Какво пише във финалните териториални планове на Стара Загора, Перник и Кюстендил

Протестиращите вчера представиха списък от 6 искания, които да бъдат поставени пред Народното събрание. Те заявиха, че няма да направят компромис с нито едно от тях и блокадата при 208-ия км ще остане, докато не видят реални решения.

Протестиращите вече пети ден енергетици на магистрала "Тракия" приеха с разочарование решението срещата в Народното събрание между премиера, парламентарно представените партии и синдикатите да не се излъчва онлайн.

Протестиращите енергетици изготвиха шест искания към правителството

"Кое е най-важното, което няма да пристъпите и нито крачка назад?

- Механизъм за капацитет, който гарантира нашето спасение за години напред", заяви Бисер Бинев - КТ "Подкрепа".

"С работните места на хората, никакъв компромис, тук искам някакъв начин да се избегне съкращенията, обаче явно управляващите нямат такова намерение, имат намерение да съкратя всички хора", каза Стратия Генев.

В очакване на резултати от срещата в Народното събрание, на автомагистрала "Струма" днес се извиха хора. А към протестиращите миньори и енергетици от Бобов дол и Дупница се присъединиха и работещи в "Топлофикация Перник" и ТЕЦ "Република".

"Докато не видим нещо черно на бяло, доказателство наистина, което да цели запазване на нашите работни места, няма да прекратим протестите. Те и да обещаят нещо едва ли ще се случат нещата, защото както знаете обещание дом не руши", коментира Пламен Зафиров от "Топлофикация Перник".

"Очакваме становището на преговорните екипи и информация от тях после всички ще решат. Честно казано, усещането ми е, че едва ли днес ще се случи това, но надявам се скоро време, ако преговорите продължават", заяви Христо Петров.

Премиерът и управляващите партии на среща с протестиращите енергетици и миньори в НС

Пети ден продължи блокадата и на Прохода на Републиката. Недоволните настояват исканията им да бъдат заложени в Плановете за справедлив преход и дават срок от 2 месеца това да се случи. Те гледаха в социалните мрежи срещата в парламента и когато излъчването бе прекъснато реагираха бурно.

"Кой го е страх да чуем какво се случва? Страната иска справедливост, това ограбване трябва да спре. В момента слагаме началото на един край на едни политици, които просто не заслужават да са там. Събудихме се и няма да заспим този път, 30 години стига, край", коментира протестираща.

В знак на съпричастност с исканията на колегите им от ТЕЦ "Марица изток", енергетици от ТЕЦ Сливен затвориха за кратко Подбалканския път София - Бургас при село Тополчане. Те настояват сливенската топлоцентрала да бъде включена в плана за възстановяване и развитие, защото има опасност ако това не стане тя да бъде закрита. В този случай 15 000 абонати, детски градини, училища, болници и обществени сгради ще останат без отопление.

Вижте прякото включване на Мариела Хубинова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победи за Симон Антони Иванов и Габриел Донев на международния тенис турнир в Пазарджик
Победи за Симон Антони Иванов и Габриел Донев на международния тенис турнир в Пазарджик
Какви са основните предложения за реформа на Конституцията?
Какви са основните предложения за реформа на Конституцията?