НОВИНИ

Алтернатива за енергетиците: В кои сектори могат да се преориентират

Николай Минков
от Николай Минков
19:22, 03.10.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Един от проблемите, които стоят за решаване е и преквалификацията на работещите в мините и централите след затварянето им. Според работодателските организации тези хора могат да намерят работа в машиностроенето и централите с възобновяеми източници.

Тази преквалификация обаче ще отнеме поне една година. А разликата в заплащането можело да се компенсира с евросредства.

Анализ на АИКБ сочи, че в Старозагорския регион има дефицит на работна ръка в различни по вид индустриални предприятия в сферата на машиностроенето, които могат да поемат инженери и средни специалисти от Маришкия басейн.

"Квалификацията и профила на работниците в тецовете и в "Мини Марица изток" е точно машиностроителен. Тези квалифицирани 12 000 - 14 000 работници могат да бъдат лесно преквалифицирани и да бъдат устроени на работни места в индустриални предприятие в региона", посочи изпълнителен директор на АИКБ Добрин Иванов.

Според Търговско-промишлената палата още един сектор, който се развива бурно, може да поеме част от миньорите и енергетиците.

"В момента има изключителен глад на експерти във фотоволтаиците и те спокойно могат да погълнат поне 2000 обучени експерта", сподели Цветан Симеонов - председател на УС на БТПП.

Анализатори обаче предупреждават, че намирането на алтернативна заетост не може да стане без преквалификация, която ще отнеме време и без подкрепата на държавата.

"Става дума за месеци преквалификация. Това могат да се осъществят със специализирани курсове, които наистина да бъдат 6-месечни или едногодишни, които след това да има някаква подкрепа от държавата, докато тези хора са в процес на квалификация", заяви старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията, Констанца Рангелова.

Друг проблем ще бъде компенсирането на високите заплати във въгледобивния сектор.

"Средната работна заплата в област Стара Загора за юни е 1775 лв., докато средната работна заплата в тецовете и в мините е над 3500 лв. тук може да се добавят средства от Механизма за справедлив преход, които да компенсира работниците за загубените работни заплати", каза Добрин Иванов - изпълнителен директор на АИКБ.

Според работодателите, чрез малки инвестиции в изграждане на индустриални зони, лесно ще се пренасочват миньорите от Перник и Бобовдол, тъй като те са много по-малко от колегите им в Маришкия басейн.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синер мина и през Алкарас и ще играе за титлата в Пекин
Синер мина и през Алкарас и ще играе за титлата в Пекин
Българските боксьори завоюваха още три титли в последния ден на Балканското първенство в Албена
Българските боксьори завоюваха още три титли в последния ден на Балканското първенство в Албена