НОВИНИ

"Кръстникът" на изкуствения интелект напусна работата си и предупреди за нарастващите опасности от технологията

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:48, 02.05.2023
63945
Чете се за: 03:27 мин.
САЩ
кръстникът изкуствения интелект напусна работата предупреди нарастващите опасности технологията
Снимка: БТА
Слушай новината

Ученият, смятан за "кръстник" на изкуствения интелект напусна работата си в компанията Google и предупреди за нарастващите опасности от развитието в тази област.

75-годишният Джефри Хинтън обяви оставката си с изявление в Ню Йорк Таймс и заяви, че съжалява за своите разработки. Той е сред пионерите в изследването на невронните мрежи, които позволиха създаването на сегашните системи с изкуствен интелект като ChatGPT.

Изкуствен интелект "даде интервю" вместо Михаел Шумахер

Бързината на развитие на изкуствения интелект, възможностите създаване на фалшиво съдържание и потенциалното му използване от авторитетни лидери са част от тревогите на Джефри Хинтън.

"Работи по-добре, отколкото очаквахме преди няколко години и проблемът сега е как да смекчим дългосрочните рискове от възможността контрол да поемат неща, които са по-интелигентни от нас. Невронните мрежи действат като човешкия мозък при учене и обработка на информация. Така изкуственият интелект се учи като човек, но ние сме биологични системи, а не дигитални".

Разликата е, че в дигиталните системи има много копия на един и същи модел на света, обясни Хинтън.

Всички тези копия може да учат отделно, но споделят знанията си на мига. Все едно имаме 10 000 души и когато един от тях узнае нещо, то автоматично става достояние на всички останали. Така тези чатботи знаят много повече от всеки отделен човек", допълва той.

Мъск и редица експерти призоваха за спиране на гигантските експерименти с изкуствен интелект

През март десетки специалисти по изкуствен интелект, включително Илън Мъск, подписаха отворено писмо с призив за пауза на всички разработки, по-съвършени от съществуващата версия на ChatGPT. Целта е да се даде време за разработка и прилагане на строги мерки за сигурност и контрол. Всеобщо спиране на работата обаче ще е трудно заради международната конкуренция и възможността за секретни развойни дейности.

"Сега те не са по-интелигентни от нас, доколкото мога да преценя, но мисля че скоро ще станат", коментира Джефри Хинтън.

Изкуственият интелект стои зад алгоритмите, които определят следващото видео в стрийминг платформите. Използва се за пресяване на кандидати за работа и при определяне на застрахователни премии, както и при поставяне на медицински диагнози.

Наскоро шефът на Google Сундар Пичай призна, че дори той не разбира напълно което прави чатбота "Бард". Намираме на ускоряващ се влак, който един ден може да започне да изгражда собствени релси, заключава BBC.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пд изравни на Славия в края и запази мястото си в топ 6
Локомотив Пд изравни на Славия в края и запази мястото си в топ 6
Камило Плачи: Нефтохимик бяха по-добри в този финален двубой
Камило Плачи: Нефтохимик бяха по-добри в този финален двубой