НОВИНИ

Съдът не уважи искането на Пламен Бобоков да бъде прекратено делото срещу него

bnt avatar logo
от БНТ
19:07, 08.03.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжният съд в Русе остави без уважение искането на бизнесмена Пламен Бобоков да бъде прекратено делото срещу него за държане на археологически предмети – 50 върха на стрели и копия. Не беше отменен и запорът върху имуществото му. От своя страна Пламен Бобоков определи делото срещу него като "фарс".

Бизнесменът Пламен Бобоков е обвинен, че е държал в къщата си в Русе 50 железни върха на стрели и копия от Античността и Средновековието на стойност 652 лева. На влизане в съдебната зала той коментира, че до момента на претърсването не е знаел за съществуването на тези културно-исторически ценности и не изключва варианта да са подхвърлени в дома му.

Пламен Бобоков каза: "Учудва ви, че някой може да ви подхвърли нещо. Всичко могат да направят. Съчиняват си документи, всичко е по поръчка. Това дело е един жалък и отчаян опит на прокуратурата с каскет и нейните кукловоди, двамата кукловоди, да ни притиснат в ъгъла, да ни тероризират и да ни накарат да мълчим".

Според защитата Пламен Бобоков е собственик на къщата, в която са намерени върховете на стрелите, но няма доказателства, че са негови. Освен това настоя да бъде вдигнат и запорът върху имотите му, тъй като глобата, която ще плати, ако бъде осъден, е до 15 000 лева.

Адвокатът на Пламен Бобоков Ина Лулчева заяви: "Само един е достатъчен, за да гарантира глобата, а те са запорирали всички. Това са хиляди декари, сгради. Всичко, всичко, което притежава… Злонамереност, единствено злонамереност. И неспазване на европейските изисквания за наличие на баланс между засягане на правото на собственост и интересът на правосъдието".

Според Закона за културното наследство върховете на стрелите е трябвало да бъдат регистрирани и да бъде изяснен произходът им.

Окръжният прокурор Георги Георгиев заяви: "Тяхната стойност няма решаващо значение за това обвинение. Тези вещи подлежат на по-специален режим, какъвто според нас не е спазен в конкретния случай. И това е обвинението".

Следващото съдебно заседание е насрочено за 12 април, когато ще бъдат разпитани всички свидетели и вещи лица.

Текст: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК одобри правото за ползване на медийни пакети
ЦИК одобри правото за ползване на медийни пакети
Бюрата по труда приемат заявки по програми, предвидени в Закона за насърчаване на заетостта
Бюрата по труда приемат заявки по програми, предвидени в Закона за насърчаване на заетостта