НОВИНИ

Съдебен иск срещу фирмата, изградила тръбопровода във Варненското езеро

bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 20.05.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Община Варна е завела съдебен иск срещу гръцката фирма, изградила тръбопродвода, замърсил с отпадни води Варненското езеро. От август миналата година тръбата е прекъсната и фекалните води се изливат във водния басейн. Комисията за енергийно и водно регулиране е започнала проверка на ВиК-Варна заради замърсяването.

Тръбопроводът е аварирал през август миналата година, но ремонтът започва едва сега. Гръцката фирма-изпълнител е била уведомена, защото съоръжението е било в гаранция, но не е отстранила проблема.

От общината заявиха, че ремонтът на тръбата се е забавил заради сложността на изпълнението и избора на изпълнител чрез обществена поръчка. Въпреки че замърсяването е от миналата година, нито една институция не предупреждава за екологичната катастрофа.

Иван Портних, кмет на Варна: Община Варна не отговаря за чистотата на водите - пряко. Всички институции са били информирани незабавно, своевременно.

Проблем при ремонта се оказва и корабният трафик през плавателния канал.

Иван Портних, кмет на Варна: Само в определени часове могат да работят водолазите, но имат пълна готовност, включително и в режим на нощна работа да продължат работата по авариралия тръбопровод.

Скъсаната подводната тръба отвежда отпадъчните води на квартал „Аспарухово" към пречиствателната станция.

Станчо Казаков, председател на рибарска кооперация "2015": Но ми се струва, че им е по-лесно да хвърлят фекалиите в езерото, отколкото да си играят с помпи да прехвърлят отсреща.

Мнозина свързаха огромното количество количество мъртва риба, покрила южния бряг на Варненското езеро, с изливащите се там фекални води.

Иван Портних, кмет на Варна: Почти е ясно на 100%, че не е от тръбата. Има някаква друга причина, друг причинител, каквито в езерото, знаете, че има много. Причинителят на това да не е само намаляването на кислорода във връзка с развитието на планктона, а и да е някаква друга причината.

От Басейновата дирекция във Варна взеха проби от водата в езерото. Резултатите ще са ясни в началото на другата седмица. Това ще даде отговор дали замърсяването с фекални води е довело до масовото измиране на риба.

Репортер: П. Дойкински, Д. Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството отпусна 302 000 лв. за ремонт на сградата на Софийската митрополия
Правителството отпусна 302 000 лв. за ремонт на сградата на Софийската митрополия
Европейските държави започнаха да създават "балони за пътувания"
Европейските държави започнаха да създават "балони за пътувания"