НОВИНИ

Между 6 и 8 кубични метра битово-фекални води на ден замърсяват Варненското езеро

bnt avatar logo
от БНТ
08:27, 18.05.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Започна ремонтът на тръбопровода за отпадъчни води, който замърсява Варненското езеро. Аварията е станала преди месеци. Случаят се проверява от Окръжната прокуратура във Варна.

На ден тръбопроводът изхвърля между 6 и 8 кубични метра битово-фекални води. Това е становището на специалистите. Спуканата подводна тръба свързва и отвежда отпадъчните води на район "Аспарухово" към пречиствателната станция. Аварията е станала преди няколко месеца и е установена със специализирана подводна техника, защото тръбата се намира на дъното на Варненското езеро.

Зам.-кметът на община Варна инж. Христо Иванов обясни, че ремонтът се е забавил, защото е трябвало да се изяснят договорените условия между Министерството на околната среда и водите и фирмата изпълнител за изпълнения строеж през 2011г. След това е направено писмено уведомление и покана до фирмата изпълнител, за да дойде и да се запознае с проблема на място. Според зам.-кмета те са получили кореспонденцията, но не са реагирали.

Инж. Христо Иванов - зам.-кмет на община Варна: Ние изчакахме определения срок, докато приключи гаранцията, която беше през декември месец и оттогава започнахме активни действия по пълно обследване на възникналия проблем, водолазни огледи, огледи със специализирана техника, направата на инвестиционен проект за възобновяване на тръбата.

В резултат на това замърсяване във водите на Варненското езеро се получава бурен цъфтеж на фитопланктона, а това води до оцветяване в по-тъмен цвят на морската вода. Какви са последствията за екосистемата?

Проф. Снежана Мончева - директор на Института по океанология: Един от негативните ефекти или последствия от това, което причинява тръбата, е цъфтеж на фитопланктона, прекомерна продукция на фитопланктона. За съжаление тя не може да бъде изконсумирана от следващите звена в хранителната верига, голяма част от нея пада на дъното, там гние и предизвиква мор на дънните организми. Това е един от най-често срещаните негативни последствия за екосистемата от цъфтежа на фитопланктона. Зачестилите изследвания в момента във връзка с пандемията на коронавирус и установените от редица чуждестранни изследователи факти, че коронавирусът запазва виталността си точно в такива битово-фекални води. За съжаление, досега такива изследвания нито в тези води, нито където и да било във водите на Черно море, няма.

По договор ремонтът на тръбопровода ще продължи през следващите три месеца. Сумата, която ще се вложи в него, е 1 300 000 лв., отпуснати от регионалното министерство.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При каква организация започва записването в детските градини в столицата?
При каква организация започва записването в детските градини в столицата?
Васил Божков пусна паметна записка от среща с Кирил Домусчиев
Васил Божков пусна паметна записка от среща с Кирил Домусчиев