НОВИНИ

Европейските държави започнаха да създават "балони за пътувания"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:52, 20.05.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Европейските държави започнаха да обявяват плановете си за отваряне на вътрешните граници в Евросъюза преди началото на летния туристически сезон. Очаква се повечето от тях да направят това около средата на юни, като оформят групи от държави, в които епидемиологичната ситуация е сходна. Брюксел призовава да няма дискриминация и здравето и сигурността на хората да бъдат на първо място.

"Мини-Шенгени", "балони за пътувания" - наричат ги по различен начин, но по същество представляват едно и също нещо - зони за свободно пътуване в Европейския съюз, в които влизат няколко съседни държави или региони.

Първите, които обявиха създаването на балон за пътуване бяха балтийските държави - Литва, Латвия и Естония, които вече свалиха ограниченията помежду си. Всеки, който идва от други страни, извън трите обаче ще трябва да се самоизолира за 14 дни.

Чехия, Австрия и Слования също се надяват от средата на юни да оформят мини-Шенген, по думите на чешкия вътрешен министър. Очаква се Германия, Полша и Унгария да се включат в групата. Берлин и Виена обявиха, че искат да отварят границата помежду си от 15 юни.

Ян Хамачек - министър на вътрешните работи на Чехия: Ако всичко върви добре, Германия, Чехия, Австрия, Унгария и надявам се Словeния биха могли напълно да премахнат ограничителните мерките от 15 юни и по този начин държавните граници отново да станат каквито бяха преди коронавируса.

Държавите от Бенелюкс също обявиха, че започват разговори за създаването на балон за пътуване. България и съседните Гърция и Сърбия се разбраха вчера за свободно пътуване. Очаква се и решението на Букурещ.

Препоръките на Брюксел са да има повече координация между държавите и да няма прибързано отваряне на границите в опит да се привлекат туристи.
Много държави от ЕС останаха изненадани от изявлението на Италия, ще е готова са приема чужди туристи още от 3 юни, без да ги поставя под карантина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдебен иск срещу фирмата, изградила тръбопровода във Варненското езеро
Съдебен иск срещу фирмата, изградила тръбопровода във Варненското езеро
Задържаният лихвар от Пловдив имал контакти с представители на институциите
Задържаният лихвар от Пловдив имал контакти с представители на институциите