НОВИНИ

Сърф училище за младежи с увреждания за поредна година се проведе във Варна

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мариана Малева
22:40, 18.08.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

26 деца и младежи със специални потребности от Варна успяха да се качат на сърф, уиндсърф и каяк, адаптирани за възможностите на всеки един от тях.

Лятното училище се проведе на плажа в "Аспарухово" и е част от инициативата "Йес, сърф". За безопасността на децата се погрижиха опитните инструктори от сърф училище от Приморско, които са и организатори на безплатните тренировки по водни спортове.

Инициативата започва преди 9 години. Тя е насочена към деца и младежи със специални нужди и включва безплатно обучение през лятото с адаптирани за тях сърф, уиндсърф и каяк.

"Варна е голям град и има много центрове за деца със специални нужди и реално виждаме една възможност за семействата и тези центрове да опитат един нов тип занимания във водата", казва Илияна Стоилова- инструктор.

Сърфирането помага за повишаване на самочувствието, намаляване на напрежението, повишаване на двигателната дейност и баланса. Олга Божилова е от Варна. Синът ѝ Ясен е с детска церебрална парализа.

"Въпросът е човек да влезе във водата и да излезе най-вече, защото бидейки вътре, морето дърпа и не е толкова лесно да изкараш от водата един човек, който е абсолютно обездвижен. И ето - сега сред нас е и едно момиченце от Нова Загора, което също е с ДЦП. Случайно са в града по други мероприятия и ги доведохме - тя чака с нетърпение да види за какво става въпрос", посочва тя.

"Вече все повече хора знаят, че имаме адаптирана количка, че правим адаптирани занимания и в лятната си почивка ни посещават и използват съоръженията на плажа, което е голямо щастие за нас", коментира Илияна Стоилова - инструктор.

Следващото морско приключение за децата и младежите със специални потребности от Варна ще е на 8 септември. Мястото е отново плажът в "Аспарухово".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Лукашенко подготвя гражданите на Беларус за оттеглянето си от президентския пост
Александър Лукашенко подготвя гражданите на Беларус за оттеглянето си от президентския пост