НОВИНИ

Защо биволи, крави и коне пасат в непосредствена близост до екопътеки в парк "Странджа"?

Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
21:12, 18.08.2024
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Пасища с биволи, коне и крави се намират в непосредствена близост до екопътеки в Природен парк "Странджа", откъдето преминават почиващи. Животните могат да бъдат заплаха за част от туристите по Южното Черноморие, решили да използват крайморския маршрут, свързващ Ахтопол и Синеморец.

Няколко крачки делят крайморската екопътека Ахтопол-Синеморец от пасищата с животни, някои достигащи големина от половин тон. Пасището е с големина 300 декара, като в него се отглеждат коне, биволи и крави. А едрият добитък буди тревога.

"Аз съм турист. Целият ми живот е по Балканите и по моретата. Опасно е. Животното си е животно. То усеща опасността, затова аз съм против тези работи, където са туристите", коментира Борис Борисов.

"Аз бих се страхувала, ако видя бик до себе си", посочи Иванка.

Срещаме се със стопанина на пасището, който целогодишно отглежда едър рогат добитък в района на екопътеката, дълга 5 км.

"Имотите са частни и общински. Наети са от мен - една част общинските, една част частните. Така че имам правно основание да съм тук", обясни Стоян Стоянов, животновъд.

"В три зони са. Не са по цялата дължина на екопътеката. При тяхното разполагане ние сме следили за поставянето. Няма как да заемат нещо повече извън тази квадратура, а все пак екопътеката минава близо до брега. Там е изключително държавна собственост", каза Станислав Димитров, кмет на община Ахелой.

Около пасището е монтиран електропастир, но се случва животните да излизат извън загражденията.

"Има различни ситуации. Понякога някои недобросъвестни хора изкарват някой кол, излиза някое животно. Получавам сигнал и идвам, вкарвам ги животните. Не ги оставям на свобода да са навън. Те са си вътре в заграденото", заяви Стоян Стоянов, животновъд.

Според зрителски сигнали обаче някои животни прескачат загражденията, а това може да доведе до сериозни заплахи за туристите. Но има и нарушители, които, минавайки с колите си, късат оградите.

"От началото на летния сезон ние имаме може би около 15 сигнала за скъсване на електропастири от преминаващи туристи и преминаващи автомобили. Когато се скъса даденото съоръжение, животните разбира се, че ще дойдат в посока Ахтопол", коментира Станислав Димитров.

А местата, обозначени като туристически зони, трябва да отговарят на конкретни условия.

"На първо място трябва да бъдат достъпни. Т.е. да няма никакви пречки около самите екопътеки, за да може един турист спокойно да премине дадения участък", каза още кметът на община Ахелой.

"Ние имаме маршрути в цяла Странджа. През лятото са покрай морето и се радваме, когато виждаме пасящи животни в Странджа. Това е от край време поминъкът в цяла Странджа и е съвсем нормално. Хората трябва да се съобразяват, да имат търпение и да бъдат толерантни, както към домашни, така и към диви животни, защото все пак това е Природен парк", коментира Владимир Димитров, председател на Сдружение "Зелена Странджа".

До момента няма получени сигнали за инциденти в района.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калин Стоянов още не знае дали ще остане в кабинета "Грънчарова"
Калин Стоянов още не знае дали ще остане в кабинета "Грънчарова"