НОВИНИ

България - предпоследна по иновации в ЕС. Можем ли да се изкачим в класацията?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
21:36, 18.08.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

България заема предпоследно място в индекса за иновации на Европейския съюз. Под нас е Румъния, а лидер е Дания. Страната ни е в групата на най-бавно нарастващите страни. Екипът ни провери какви са премеждията пред бизнеса и каква е ролята на държавата, за да се развиват повече иновативни проекти?

Когато говорим за иновации България е силна в защитата на интелектуалната собственост и развитието на еко технологии. Страната ни изостава заради ниския процент население, което учи през целия живот и ограничената правителствена подкрепа за РнД - научно-развойната дейност.

"Държавата в моя бизнес я няма, аз нямам такова подпомагане. Със сигурност щеше да ми бъде полезно, особено в първите години на развитие. Но ето ме спраивла съм се без нея, но се надявам това да се промени, защото много добри идеи умират. Нямат финансиране и не могат да стигнат доникъде", посочи Деница Даверова, технологичен стартъп основател, член на БЕСКО.

"България е една от последните държави, най-вероятно която няма никакъв механизъм, по който да насърчава научно-развойната дейност. При нас държавните служители не плащат осигуровки, но хората в компаниите, които създават иновациите и правят важните продукти и дърпат напред държавата ни, те нямат подобни насърчения", каза Добромир Иванов, изпълнителен директор на Българската предприемаческа асоциация БЕСКО.

Други фактори са слабата дигитализация в публичната админстрация и все така убягващото ни членство в еврозоната.

"Фактор, който допринася за това, е възприятието за корупция. Имаме да работим върху нашия имидж, една стъпка би било приемането на еврото", коментира Николай Георгиев, мениджър "Оценки и консултантски услуги" в компания за инвестиционно управление.

"Важно е и бизнесът, и хората да не ходим на живо при институциите, ако щете, темата за електронната идентичност. Всичко друго, което го чуваме от 5 или 10 години, не просто е важно, но то трябва да стане и спешно", добави Добромир Иванов.

В Министерството на иновациите са наясно с тези проблеми. И обясниха пред БНТ, че за комерсиализация на научно-развойната дейност са заделени над 2 млрд. лв. по Програмата за наука и бизнес. Други 3 млрд. лв. по Програмата за конкурентоспособност са на разположение на малкия и среден бизнес. Компаниите вече са кандидатсвали за 420 млн. лв. за внедряване на иновации в предприятията си.

Освен подобрено финансиране за научно-развойна дейност, е нужно и повече СТЕМ образование. Това означава учениците да трупат знания и умения в сферите наука, технологии, инженерство и математика и да има кооперация между бизнес и университети.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо биволи, крави и коне пасат в непосредствена близост до екопътеки в парк "Странджа"?
Защо биволи, крави и коне пасат в непосредствена близост до екопътеки в парк "Странджа"?