НОВИНИ

САЩ в очакване на пълно слънчево затъмнение

bnt avatar logo
от БНТ
13:05, 07.04.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати са в очакване на пълно слънчево затъмнение. То ще се наблюдава над северната част на Атлантическия океан, Северна Америка и централната част на Тихия океан. Пиковият спектакъл по трасето на пълното слънчево затъмнение над Северна Америка ще продължи около 5 минути. Това е два пъти по-дълго от предишното подобно явление, което затъмни небето над Съединените щати през 2017 г.

Националният Музей по въздухоплаване и авиация във Вашингтон е едно от местата, заедно с НАСА, които се подготвят за предстоящото пълно слънчево затъмнение на 8 април. Явлението, известно още като Голямото Северноамериканско Затъмнение, ще може да се наблюдава в части на Мексико, САЩ и Канада. Казват, че пълното слънчево затъмнение, а именно момента в който луната закрие слънцето и хвърли сянката си върху Земята е уникално преживяване. Вижте какво повече ни разказаха от музея за предстоящото явление.

Явлението, известно още като Голямото Северноамериканско Затъмнение, ще може да се наблюдава в части на Мексико, САЩ и Канада. В Съединените Щати, слънчевото затъмнение ще е видимо от Тексас до Ню Йорк. В американската столица Вашингтон, се очаква 87% от повърхността на слънцето да бъде закрита, докато в други градове като Далас, Индианаполис и Кливланд затъмнението ще е 100%.

Мариел О’Брайън, преподавател по астрономия в музея, разговаря с нас за предстоящото пълно слънчево затъмнение, как да го наблюдаваме безопасно и как ще бъде усетено от хората, животните и дори влиянието му върху околната среда. О’Брайн ни разказа и за това какво ще търсят учените за да разберат по-добре явлението и ефектите му върху Земята.

"Пълно или не, или частично, при всяко слънчево затъмнение трябва да защитите очите си. Имам специални очила. Важно е да проверите сертификата и да ги използвате през цялото време, докато гледате затъмнението", каза Мариел О’Брайън, преподавател по астрономия в Националния Музей по Въздухоплаване и Авиация във Вашингтон.

По време на явлението може да видите звезди през деня. Цветята, растенията придобиват различен цвят, ще видите нещо като залез. Може да почувствате, че става по-хладно, че вятърът се усилва. НАСА прави проучване за това и моли хората да докладват, включително ако животните реагират, сякаш е здрач.

Ентусиасти от цялата страна вече се подготвят за рядката възможност да се насладят на подобна гледка.

Ето какво споделиха част от ентусиастите:

"Нямам търпение. Ние сме от Небраска и сме извън обсега на пълното слънчево затъмнение. Затова ще пътуваме до Далас за един ден, за да го наблюдаваме".

"Ще го гледам в училище".

"Наблюдавахме последното затъмнение преди няколко години".

Последното пълно слънчево затъмнение видимо от САЩ се случи през 2017 г., а следващото се очаква през лятото на 2045 г.

Автор: Радослав Минчев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СДВР алармира за вкарването на самоделни взривни устройства на стадиона преди Вечното дерби (ВИДЕО)
СДВР алармира за вкарването на самоделни взривни устройства на стадиона преди Вечното дерби (ВИДЕО)
Стадион "Българска армия", приел редица паметни моменти в историята на ЦСКА (ВИДЕО)
Стадион "Българска армия", приел редица паметни моменти в историята на ЦСКА (ВИДЕО)